Trots att regeringen avsatt en halv miljard kronor till skrotningspremier för gamla bensin- och dieselbilar, har stödet knappt rört sig. Samtidigt minskar elbilsförsäljningen – tvärtemot vad politikerna hoppats på.
Ingen rusning till skrotningspremien: "Elbilarna för dyra"

Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Regeringens satsning på 500 miljoner kronor i skrotningspremier för fossilbilar utnyttjas inte – incitamenten anses otillräckliga.
- Premien på 10 000 kronor räcker inte för att minska klyftan till en ny elbil, vilket gör stödet irrelevant för många hushåll.
- I kontrast till Sverige har Norge infört breda förmåner för elbilsägare, vilket lett till en betydligt snabbare elektrifiering av bilparken.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Regeringens 500 miljoner kronor till skrotningspremier för bensin- och dieselbilar blir liggande oanvända medan elbilsförsäljningen fortsätter att minska i Sverige.
Bara en bråkdel av de avsatta medlen har delats ut. Hur effektiv är strategin egentligen för att påskynda elektrifieringen av fordonsflottan?
Missa inte: Sverige töms på hybridbilar: ”Går utför med hållbarheten”. Realtid TV
”Om du har en bensinbil eller dieselbil som ska skrotas är den oftast inte värd särskilt mycket pengar, vilket tydligt visar att människan med den bilen inte har råd att köpa en elbil”, säger Dagens PS motorexpert Åsa Wallenrud till Realtid TV.
Säljs färre elbilar
Den nuvarande klimatbonusen som erbjuds vid skrotning ligger på 10 000 kronor.
Det räcker inte på långa vägar för att överbrygga den ekonomiska klyftan mellan en gammal fossildriven bil och en ny elbil – med prislapp på uppemot en halv miljon kronor.
Samtidigt som pengarna står outnyttjade visar statistiken att elbilsförsäljningen minskar, tvärt emot vad man hade hoppats på.

Hutlöst: 24 800 kronor dyrare att ladda elbilen på jobbet 2026
Nästa år blir det dyrt att ladda elbilen på jobbet. Både för personalen och för arbetsgivaren själv, visar det sig.
Senaste nytt
Norges framsteg
Utsläppen från transportsektorn ökar därmed, vilket försvårar Sveriges möjligheter att nå sina uppsatta klimatmål.
Sverige har mycket att lära av vårt grannland Norge, menar Wallenrud. Där har man implementerat en rad kraftfulla incitament som resulterat i en närmast total övergång till elbilar.
”Norge har gjort det billigare på många olika sätt – de erbjuder körning i kollektivfiler, gratis parkeringar och det är massa sådana grejer som lyfter”, förklarar hon.
Läs även: Designchefen avslöjar: hemligheten bakom BMW:s nya elbilar. Dagens PS
Prislappen avgörande
För dig som funderar på att byta till elbil innebär den nuvarande situationen att det ekonomiska stödet från staten är otillräckligt.
Grundproblemet är betydligt mer omfattande än vad en skrotningspremie på 10 000 kronor kan lösa.
”Generellt är priset på en ny elbil väldigt högt i dag. Inköpskostnaden är det största”, säger Wallenrud.

BYD rusar – kan utnyttja Teslas tuffa period
Buffettbackade bolaget från Kina kan gå om Elon Musk i år.
Bransch med utmaningar
Motorexperten ser dock ljusare tider framöver, men poängterar att förändringen kommer att ta tid.
”Hela kedjan kring tillverkning av elbilar kommer att förbättras och förändras och bli billigare, men det är många år framåt”, säger hon.
Missa inte: Försäkringsfällan för elbil: Kan kosta dig 50 000 per år. News55
För bilindustrin innebär den avtagande elbilsförsäljningen en svår omställningsperiod.
Framtidsutsikterna är dock inte enbart dystra. Teknisk utveckling och storskalighetsfördelar väntas pressa priserna nedåt på längre sikt, vilket kan öppna elmarknaden för bredare konsumentgrupper.

Teslas dikeskörning: ”Mycket orolig för utvecklingen”
Företaget som en gång sågs som framtidens bilmärke möter nu motgång på alla fronter.