Realtid

Oljeprisets krasch tvingar Saudiarabien till omöjliga val

Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 23 maj 2025Publicerad: 22 maj 2025

Saudiarabien har baserat sin budget på ett oljepris på 96 dollar – men marknaden ligger närmare 65 dollar. Det skapar en växande spricka mellan dröm och verklighet i landets största omställningsprojekt någonsin: Vision 2030.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kungarikets ekonomi balanserar nu på en allt tunnare lina.

Medan oljepriset har sjunkit dramatiskt under det senaste året, fortsätter Saudiarabien att spendera som om intäkterna flödade in enligt plan.

Missa inte: Buffertbristen oroar – svenskarna famlar i räntekaoset. Realtid TV

Resultatet är en växande klyfta mellan förväntningar och verklighet som nu börjar få konkreta konsekvenser för landets framtidsplaner.

Budget byggd på luftslott

Saudiarabiens statsbudget vilar på antagandet att oljan ska kosta runt 96 dollar per fat under året. Priserna har dock legat nästan 30 dollar lägre, vilket skapar ett enormt hål i statskassan.

”Det får jättestora effekter”, förklarar Dagens PS redaktionschef Edvard Lundkvist för Realtid TV.

oljeprisets
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman sitter i en rävsax. (Foto: Alex Brandon/AP/TT)
ANNONS

Trots de minskade intäkterna har Saudiarabien ännu inte justerat sina utgifter. Investeringarna fortsätter i samma takt, vilket skapar en ohållbar situation där utgifterna vida överstiger inkomsterna.

ANNONS

Tveeggad strategi

Paradoxalt nog har Saudiarabien valt att öka sin oljeproduktion samtidigt som priserna faller. Strategin bryter med den traditionella OPEC-logiken att minska utbudet för att stödja priset.

”Det finns spekulationer om att andra medlemmar i OPEC inte har respekterat det”, säger Lundkvist.

Dyrare oljepris för Trump

Priset strider mot Trumps politik.

Misstankarna om att andra OPEC-medlemmar har fuskat med produktionsbegränsningarna har lett till frustration i Riyadh.

Samtidigt driver behovet av kassaflöde fram beslutet att maximera produktionen trots lägre priser.

Vision 2030 på kollisionskurs

ANNONS

De ekonomiska påfrestningarna kommer vid en kritisk tidpunkt för Saudiarabiens mest ambitiösa satsning någonsin.

Läs även: Mellanösterns nya maktspelare utmanar Saudiarabien. Realtid

Vision 2030, som syftar till att diversifiera ekonomin bort från oljeberoendet, kräver enorma investeringar inom turism och grön energi.

”Saudiarabien är medveten om hur beroende man är av oljan. Därför har man försökt att dra igång jättestora investeringar bland annat i turism och att ställa om till grön energi. Det kostar jättemycket pengar”, konstaterar Lundkvist.

Risk för moment 22

Situationen skapar en ond cirkel för kungariket. De minskade oljeinkomsterna försvårar finansieringen av de projekt som ska minska oljeberoendet på sikt.

”Det blir en dubbelnegativ effekt för dem. Dels en omställning som går långsammare och dels mindre intäkter från det man är beroende av här och nu”, sammanfattar Lundkvist.

Saudiarabiens svar: Ett rullande McDonalds

Tar sikte på Trumps mage.

ANNONS

Saudiarabien står nu inför ett kritiskt vägval: antingen acceptera växande skulder för att hålla förvandlingsplanerna vid liv, eller skära ner på de investeringar som ska säkra landets ekonomiska framtid.

Båda alternativen innebär betydande risker för ett kungarike som länge levt på sina oljeresurser – men som nu måste navigera i en värld där den tillgången inte längre garanterar ekonomisk stabilitet.

Missa inte: Musk säkrar Starlink-affär i Saudiarabien. Realtid

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Simon Kronö
Simon Kronö

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS