Saudiarabien är inte längre Mellanösterns självklara ekonomiska ledare. Istället finns det andra stater i området som är redo att axla manteln.
Mellanösterns nya maktspelare utmanar Saudiarabien


Under flera decennier har Saudiarabien dominerat den persiska gulfens ekonomiska landskap, tack vare sitt enorma överskott från oljeexport.
Vid årets Qatar Economic Forum i Doha blev det tydligt att maktbalansen i området håller på att förändras.
Missa inte: Saudiarabien skiftar fokus: ”Drar sig tillbaka”. Realtid
Nya siffror visar att kungadömet inte längre spenderar mer pengar utomlands än på hemmaplan, vilket kan vara ett tecken på att dess ekonomiska inflytande minskar, skriver Bloomberg.
Behöver högre oljepris
Saudiarabiens ambitiösa framtidsvision, ledd av kronprins Mohammed bin Salman, har resulterat i omfattande investeringar i megaprojekt, nya städer och internationella evenemang som Världsutställningen 2030 och fotbolls-VM 2034.
Men priset för dessa satsningar är högt – uppskattningsvis nästan 2 biljoner dollar – och finansieringen vacklar när oljepriset sjunker till omkring 65 dollar per fat.
För att balansera sin budget kräver Saudiarabien ett oljepris på minst 96 dollar, enligt experter.

Resultatet är att landet har behövt dra på sig 142 miljarder dollar i utlandsskuld.
Detta har minskat det manöverutrymme Saudiarabien tidigare hade, särskilt jämfört med grannländer som Qatar och Förenade Arabemiraten – som nu positionerar sig för att fylla det vakuum som uppstått.
Missa inte: Saudiarabien minskar investeringar utomlands. Realtid
Senaste nytt
Qatar gasar på
På forumet i Doha demonstrerade Qatar sin ambition att öka sitt inflytande. Landet har fortsatt starka intäkter från naturgasexport och visar inga tecken på att bromsa sina internationella investeringar eller diplomatiska initiativ.
Samtidigt har Saudiarabiens beroende av utländska investerare skapat ett strategiskt dilemma.
Initiativ som den saudistödda LIV Golf-touren eller Future Investment Initiative riskerar att tappa kraft om de inte backas upp av stora ekonomiska insatser från den saudiska statskassan.

Oljepriset slår hårt – Saudi lever över sina tillgångar
Nu börjar verkligheten att hinna ikapp.
Gruvor kan vara en väg framåt
Men det finns också tecken på att Saudiarabiens ekonomi kan klara av omställningen från att vara nästan helt oljebaserad till att också inkludera andra sektorer.
Ett exempel på det är gruvdrift, där det redan finns mycket kompetens i landet.
”Kungariket har en konkurrensfördel inom gruvdrift, tack vare både geologi och de många likheterna mellan att utvinna fossila bränslen och att gräva upp mineraler. Ma’aden, ett företag som ägs av PIF, Saudiarabiens statliga investeringsfond, hoppas kunna börja utnyttja bauxitreserver snart, och det utvinner redan guld”, skriver The Economist i en analys av landets ekonomi.
Missa inte: Saudiarabiens storsatsning på AI – just före Trumps besök. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.