Det finns 115 elbilstillverkare i Kina, men bara ett fåtal av dem går med vinst. Nu väcker kinesiska priskriget oro på hemmaplan.
Kinas billiga elbilar oroar kineserna själva


Mest läst i kategorin
Kinas förmåga att producera extremt billiga elbilar, ofta med hjälp av statliga subventioner, har länge varit en oroskälla för omvärlden.
Det har inneburit hård konkurrens för redan pressade biltillverkare och EU har infört tullar på kinesiska elbilar.
Missa inte: Kinas nya elbilar laddas i rekordfart. Realtid
Nu växer oron även på hemmaplan – och det talas om en ”ohållbar prispress” i Kina, skriver The Economist.
”Ingen framtid”
När elbilsjätten BYD i maj chocksänkte priserna på 22 modeller, där den populära småbilen Seagull nu kostar så lite som motsvarande 75 000 kronor, blev reaktionen omedelbar.

Flera konkurrenter följde efter med egna sänkningar. Den kinesiska industriministeriet varnade i ett uttalande för att den pågående prispressen kan vara skadlig.
”Det finns inga vinnare i priskriget, än mindre en framtid”, sa en talesperson.
Kommunistpartiets organ Folkets Dagblad uttryckte oro över att lågprisprodukter av låg kvalitet kan skada varumärket ”Made in China”.
Missa inte: Kinesiska bilar erövrar världen: ”Högkvalitativa”. Realtid
Senaste nytt
Kan kollapsa
Priskriget är ett symptom på djupare strukturella problem. Överetablering och intern konkurrens har länge varit kännetecken för kinesisk industri.
Inom elbilssektorn finns i dagsläget 115 olika märken, men endast ett fåtal är lönsamma och förväntas överleva på lång sikt.

Trumps bakslag: Kan flytta elbilsfabriker till Kina
Tillverkare av elbilar står nu inför risken att behöva stänga fabriker eller flytta till Kina.
Ett av landets största bilbolag, Great Wall Motor, varnade nyligen för att branschen riskerar ett kollaps likt fastighetsjätten Evergrande.
BYD har trots sin dominans på marknaden sett sitt börsvärde falla till följd av prissänkningarna och växande oro för branschens hållbarhet.
Vill sälja mer utomlands
Företaget pressar även sina underleverantörer att sänka priserna, vilket riskerar att leda till uppsägningar och svagare inhemsk efterfrågan – samtidigt som myndigheterna tvärtom försöker stimulera konsumtionen.
Ett allt tuffare klimat på hemmaplan ökar också trycket på export. BYD siktar på att mer än hälften av dess försäljning ska ske utanför Kina till 2030, särskilt i Europa och Latinamerika, enligt Reuters.
Läs även: Ulf Lundells resa med elbil blev ett helvete. News55
Men expansionen kan förvärra de globala handelskonflikterna. Trots ökade tullar i EU har BYD redan gått om Tesla i europeisk försäljning av elbilar.
För konsumenter kan visserligen de låga priserna komma som en välkommen present, men frågan är hur länge det håller i sig innan elbilsbolagen måste gå i konkurs.

BMW förlorar mark mot kinesiska elbilar
Vinsten störtdök – mycket på grund av sämre försäljning i Kina.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.