Guld brukar ses som en säker investering. Men med dagens prisnivåer menar vissa att det snarare kan vara ett riskfyllt köp.
Har guldet blivit övervärderat?


Mest läst i kategorin
Det råder guldrush i världen. Priset på guld har stigit med över 40 procent det senaste året och nådde nyligen över 3 500 dollar per uns, en historisk toppnivå justerat för inflation.
Intresset från både småsparare och institutionella investerare har ökat dramatiskt, vilket har skapat ett uppsving i handeln med såväl fysiskt guld och guldmynt som guldfonder.
Missa inte: Guldet rusar – men kronan äter upp vinsten. Realtid
Men hur säkert är egentligen guld som investering?
Centralbanker köper på sig guld
En viktig förklaring till prisuppgången är en kombination av ekonomisk och geopolitisk osäkerhet.
USA:s förändrade handelspolitik under president Donald Trump har skapat turbulens på de globala finansmarknaderna, vilket drivit investerare mot säkra tillgångar som guld.

Samtidigt har centralbanker världen över intensifierat sina guldköp, särskilt i länder som Kina, Ryssland, Turkiet och Indien. Många centralbanker vill minska sitt beroende av dollarn och skaffa sig tillgångar som inte kan frysas eller kontrolleras av västvärlden.
Ytterligare en drivkraft är oro för inflation och förväntningar om att centralbankerna kommer att sänka räntorna om ekonomin försvagas. Guld ses som en skyddande tillgång i tider av penningpolitiska stimulanser.
Missa inte: Alkemistens dröm: Nu kan vi tillverka guld på riktigt. Dagens PS
Senaste nytt
Fler lämnar in gamla föremål
Intresset märks inte bara hos storinvesterare. Även privatpersoner har börjat köpa fysiskt guld i större utsträckning. Handlare i Londons Hatton Garden rapporterar om ovanligt hög efterfrågan, där både gamla smycken säljs in för återvinning och guldmynt köps som investeringar, skriver BBC.
Samma trend märks i Sverige, där pantbanker har tagit emot fler guldföremål än på länge, rapporterar Sveriges Radio.
Men trots guldfrossan finns risker. Historiskt har kraftiga uppgångar i guldpriset ofta följts av snabba fall.

Guldrusch ett illavarslande tecken: ”Fel på marknaden”
Det är rusning till guldaffärerna, både i Sverige och utomlands.
Efter toppen 1980 föll priset med över 60 procent på drygt ett år. Även efter finanskrisens topp 2011 tappade guldet kraftigt i värde de kommande åren.
Vissa analytiker varnar för att priset nu kan vara överdrivet uppblåst. Om centralbankerna minskar sina köp, utbudet ökar genom återvinning eller gruvdrift, och osäkerheten i världsekonomin minskar, kan priset snabbt vända nedåt.
Prognoserna går isär
En del experter pekar också på att så kallad FOMO – rädslan att missa tåget – har lett till spekulativa köp.
Att guldpriset kan vara volatilt visade sig när tullpausen mellan USA och Kina offentliggjordes. Det ledde till att priset föll snabbt, för att sedan återhämta sig något igen. Vissa experter tror att andra metaller, som silver, är bättre investeringar än guld just nu.
Missa inte: Trumps attacker mot Powell driver guld till historiska nivåer. Realtid
”Vi föreslår att man köper silver vid nedgångar och håller sig borta från guld för tillfället”, säger analytikern Manoj Kumar Jain till Mint.
Prognoserna för vad som händer med guldet framöver spretar. Vissa tror att det kan fortsätta stiga till över 4 000 dollar per uns under året, medan andra ser risk för ett fall tillbaka till nivåer kring 2 000 dollar.

Det gungar på börsen – han investerar bara i guld och silver
Minimerar risk i ett ekonomiskt system byggt på osäker grund.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.