Realtid

Grönland pressar väst – flörtar med Kina

Grönland
Grönland relation med USA har försämrats avsevärt – vilket kan ge en öppning för Kina. (Foto: Chan Long Hei/Emil Stach/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 27 maj 2025Publicerad: 27 maj 2025

Grönland söker västliga investeringar i sin gruvsektor men varnar för att man kan vända sig till Kina om USA och EU inte engagerar sig: ”Måste se oss om efter andra alternativ”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Styret på Grönland intensifierar sina ansträngningar att utveckla gruvsektorn och söker aktivt investeringar från västvärlden.

Om USA och EU inte engagerar sig kan man komma att vända sig till Kina, varnar Naaja Nathanielsen, minister för näringsliv och mineralresurser.

Missa inte: Därför vill Trump ta över Grönland: ”Skrämmande tanke”. Realtid

”Vi vill samarbeta med europeiska och amerikanska partners. Men om de inte dyker upp måste vi se oss om efter andra alternativ”, säger Nathanielsen till Financial Times.

Grönland, som är en självstyrande del av Danmark, sitter på betydande men svårtillgängliga mineralresurser som guld, koppar och sällsynta jordartsmetaller.

USA:s nya vapen mot Danmark

En aktion från Microsoft mot åklagare i Haag.

150 miljarder euro

Grönland vill diversifiera sin ekonomi bortom fiske och offentlig sektor genom att utveckla gruvdrift och turism.

ANNONS

Ett nyligen tecknat 30-årigt tillstånd till dansk-franska bolaget Greenland Anorthosite Mining (GAM) för utvinning av anortosit i västra Grönland markerar ett viktigt steg.

Danmarks Kung Frederik X
Den danske kungen, Frederik X (mitten), vandrar genom Grönlands huvudstad Nuuk. (Foto: Ida Marie Odgaard/AP/TT)

Projektet, värt 150 miljoner euro, stöds av bland andra den grönländska statliga pensionsfonden och danska Arbejdernes Landsbank, rapporterar Reuters.

Samtidigt har relationerna med USA försämrats.

Läs även: EU om Trumps Grönlandshot: ”Trupper bör placeras”. Realtid

ANNONS

”Respektlösa och osmakliga”

Ett tidigare samförståndsavtal om mineralutveckling, undertecknat under Donald Trumps första presidentperiod, har inte förnyats under Joe Bidens administration.

Nathanielsen beskriver också Trumps tidigare uttalanden om att USA skulle kunna ta över Grönland som ”respektlösa och osmakliga”, enligt Financial Times.

ANNONS

Så skakar Donald Trumps åtgärder svenska bolag

Donald Trumps beslut att avskaffa statliga initiativ för mångfald och inkludering i USA får nu globala konsekvenser, även i Sverige.

Kinas närvaro i Grönlands gruvsektor är för närvarande begränsad. Två kinesiska bolag har minoritetsandelar i inaktiva projekt. Nathanielsen spekulerar i att kinesiska investerare kan avvakta för att inte provocera fram geopolitiska spänningar.

EU framstår som en attraktiv partner för Grönland, både på grund av gemensamma miljömål och behovet av kritiska mineraler.

Potentiell finansiering

EU:s Global Gateway-initiativ, som syftar till att motverka Kinas Belt and Road-projekt (även kallat nya sidenvägen), kan potentiellt finansiera grönländska infrastrukturprojekt inom gruvsektorn, uppger AInvest.

Samtidigt har USA nyligen infört tullar på 50 procent på alla varor från EU, vilket kan ses som en reaktion på EU:s samarbete med Grönland inom mineralutvinning.

Grönlands regering, ledd av en fyrpartikoalition, är fast besluten att främja utveckling för det grönländska folket och föredrar att samarbeta med ”allierade och likasinnade partners”.

Men i en föränderlig geopolitisk miljö är landet berett att överväga alla alternativ för att säkra sin ekonomiska framtid.

ANNONS

Läs även: Made in China 2.0 – Kinas nya industriplan utmanar USA. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

ANNONS
ANNONS