Donald Trump har beslutat att dubbla tullarna på stål och aluminium. Här är anledningarna till att presidenten inte backar på metaller.
Därför är ståltullarna så heliga för Trump


Mest läst i kategorin
Under onsdagen meddelade USA:s president Donald Trump att tullarna på stål och aluminium höjs från 25 procent till 50 med omedelbar verkan. Detta rapporterar bland annat BBC.
Enligt Trump är de höjda tullarna tänkta att säkra den amerikanska stålindustrin framtid. Den tidigare tullsatsen på 25 procent var inte tillräcklig enligt honom för att åstadkomma detta.
Missa inte: Trump frustrerad – världen sluter sig samman mot USA. Realtid
Vid ett tidigare möte på ett stålverk i Pennsylvania den 30 maj uttalade sig presidenten på ett liknande sätt om tullarna:
”Vid 25 procent kan de ta sig över det här staketet; vid 50 procent kan de inte längre ta sig över staketet”, sa han.
Stål i fokus under längre tid
Trump har den senaste tiden fått ett rykte om sig att hela tiden backa från sina hårda krav på omvärlden. Men när det gäller stålet har han stått på sig.
Redan 2018 införde Trump tullar på stål, vilka Biden-administrationen valde att behålla med vissa undantag för EU.

Trots detta säger amerikanska stålproducenter att de kämpar i motvind. Sedan 2017 har stålproduktionen minskat med 1 procent, skriver Bloomberg.
Stål har länge varit föremål för tullpolitik. Det är viktigt för allt från den kritiska försvarsindustrin till infrastruktursatsningar som järnvägar och broar.

Paris: Pressen ökar på samtalen mellan EU och USA
Konstruktiva samtal – men inget genombrott.
Det beräknas att för varje stålindustrijobb skapas ytterligare 80 nya jobb i andra industrier i kedjan, skriver Financial Times. En stor del av stålindustrin ligger också i politiska viktiga swing-states.
Stöd till stålindustrin har alltså inte bara varit en prioritet för den nuvarande administrationen. Den nuvarande administrationen går dock mindre varsamt framåt.
Senaste nytt
Slår mot andra – som kan slå tillbaka
Även om tullarna får den tänkta effekten och ökar produktionen av stål, samt skapar fler jobb, är frågan om det kommer gynna USA i stort.
I dag importerar USA närmare 80 procent av sitt aluminium, samtidigt som importen av stål ligger på cirka 20 procent.
Läs även: SSAB överraskar – försvarar fossilfritt stål. Realtid
Samtliga av världens stålproducerande länder, med undantag av Storbritannien, drabbas av tullarna. Främst drabbas Mexiko och Kanada.
I dag står Kanada för 58 procent av exporten av aluminium till USA och 23 procent av stålet. Detta gör dem till den överlägset största exportören till USA.
”Förbereder repressalier”
Kanada säger att de är beredda på att ge moteld om situationen inte förändras.
”Vi för intensiva förhandlingar med amerikanerna och förbereder parallellt repressalier om dessa förhandlingar inte lyckas”, säger premiärminister Mark Carney, rapporterar Reuters.
Hur de nya tullarna kommer att påverka förhandlingarna med EU som pågår just nu återstår också att se.

Britter vacklar i ovisshet efter nya tullsmockan
“En frätande effekt på affärerna.”

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Dagens Industri, Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.