Finans Nyhet

”Många frågor om arbetsrätt och GDPR”

Taggar i artikeln

covid-19 DLA Nordic
Johan Sundberg, Head of Employment på DLA Piper. Foto: DLA Piper
Publicerad

Vad gäller rättsligt när de anställda ska komma tillbaka till arbetsplatserna igen? Allt från krav på tester för antikroppar till hälsodeklarationer är högaktuella frågor enligt DLA Pipers expert.

Camilla Jonsson

Enligt Johan Sundberg, expert på arbetsrätt och dataskydd på advokatbyrån DLA Piper i Sverige, har många klienter just nu frågor om arbetsmiljön och riskbedömningar.

Hur skiljer sig situationen åt i de olika nordiska länderna?
– Sverige skiljer sig mycket från övriga länder i Norden, som har haft en mer rigid approach med ”lock down”. Succesivt börjar nu Danmark, Norge och Finland öppna upp samhället och många börjar att så sakta att återgå till sina arbetsplatser efter att ha arbetat från hemmet.

Vilka frågor får ni från klienter?
– Det är en rad frågor som berör alltifrån arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön och riskbedömningar, hantering av anställda i riskgrupper och möjligheten att kräva eller erbjuda anställda att genomföra tester för antikroppar. Men det är även frågor av mer praktisk karaktär, till exempel vem som ska komma tillbaka till arbetsplatsen när. Men för Sveriges del är dessa frågor än så länge mest i förberedande syfte eftersom rekommendationen fortfarande är arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Annons

– Många arbetsgivare har även frågor som rör både arbetsrätt och dataskyddregelverket. Det kan till exempel röra om arbetsgivaren kan kräva att anställda lämnar en hälsodeklaration inför varje besök på arbetsplatsen där denne ska intyga att han/hon är symptomfri eller införande av temperaturkontroller där anställda ombeds eller avkrävs att temperaturen kontrolleras innan besök på arbetsplatsen. Sådana åtgärder är som utgångspunkt knepiga i alla de nordiska länderna både arbetsrättsligt och utifrån reglerna i Dataskyddsförordningen (GDPR).

Hur är det med reglerna kring uppsägning på grund av arbetsbrist?
– Reglerna skiljer sig avsevärt, till exempel rörande vilka anställda som drabbas i en arbetsbristsituation. I Sverige har vi ju turordningsreglerna enligt 22 § LAS medan i Danmark kan en arbetsgivare i princip välja vilka anställda som drabbas i en arbetsbristsituation. I Finland bör man som arbetsgivare bland annat vara särskilt uppmärksam på de samrådsegler som gäller, framförallt vid större personalneddragningar.

Vad ser ni framöver?
– Den ekonomiska situationen är fortsatt ansträngd för många företag. Tyvärr ser vi redan nu en ökad efterfrågan på rådgivning gällande omorganisationer och personalneddragningar.  Visserligen finns möjlighet för många företag att dra nytta av reglerna kring korttidsarbete i Sverige, men regelverket är otydligt på en rad punkter och skulle behöva förbättras.

Annons

Annons