M&A

Lehman-profiler uppvaktar EQT

Dyal Capital vill utökar sina jaktmarker till Europa. Samtal förs bland annat med EQT.

Publicerad 2019-01-04

Det rapporterar Financial Times,  som beskriver EQT som Skandinaviens största riskkapitalgrupp som dessutom backas upp av Wallenberg-familjen. 

Dyal Capital är en av de största grupperna i den här nya sektorn med aktörer som vill investera i riskkapitalbolag. Dyal förvaltar tillgångar för cirka 15 miljarder dollar och har cirka 40 andelar i hedgefonder och riskkapitalbolag.

Buyoutfonder, som EQT,  som är kända för att vara tvångsmässiga köpare av tillgångar är nu själva målet för en ny typ av investerare som vill ta del av de rejäla förvaltnings- och prestationsavgifter som dessa fonder debiterar.

Michael Rees och Sean Ward, som grundat Dyal Capital, undrade vad de skulle ta sig till efter Lehman Brothers kollaps för drygt tio år sedan. De två bestämde sig för att fortsätta köpa minoritetsandelar i hedgefonder, precis som de gjorde på Lehman. Firman har nu växt till 30 anställda. Dyal är den ledande spelaren i det snabbt expanderande området där även Goldman Sachs Petershill och Blackstone finns med.

Aktörer som Dyal nappar åt sig minoritetsandelar i de största riskkapitalgrupperna – allt från Leonard Green och Silver Lake i USA till Bridgepoint i Europa – vid en tidpunkt då sektorn lanserar allt större fonder i en allt snabbare takt. 

Både EQT och Dyal har avböjt att kommentera.

Platsannonser