Ililja Batljan, vd och grundare för SBB. Foto: SBB
Krönika

Man ska passa sig för att räkna ut Ilija Batljan för tidigt

Näringslivets största risktagare, framtiden för #densvagakronan och finansserien som har tappat stinget. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Johan Såthe
Publicerad 2020-05-09

Realtids krönikör Torbjörn Isacson frågade sig i för någon vecka sedan vilken risktagare i näringslivet som skulle komma att symbolisera den kris vi befinner oss i just nu.

Läs mer här>>

De tre huvudkandidaterna var hotellkungen Petter Stordalen, byggherren Ola Serneke – och fastighetsentreprenören Ilija Batljan. Det är väl ingen tvekan om vem som ligger mest pyrt till av de tre utpekade risktagarna.

Jag håller med om att varje större kris behöver ett affischnamn som definierar och symboliserar vad det var som gick fel. Nu talar väl mycket för att det blir just Ilija Batljan som kommer att symbolisera vad som kan hända om man satsar väl hårt. Självklart ska ingen dömas på förhand, men hans historia är svår att inte fascineras av. Han är invandraren från Montenegro som verkligen lyckats i sitt nya hemland, han startade med ”två tomma händer” och blev miljardär. Han har en framgångsrik karriär bakom sig som socialdemokratisk politiker och kallades för ”Nynäshamns Obama”. ”Den amerikanska drömmen” i svensk tappning.

Här intervjuas han av Sveriges Radios reporter Lasse Johansson i Ekots lördagsintervju>>

Under en period spekulerades det om Ilija Batljan till och med skulle kunna vara en kommande svensk statsminister. Han lämnade dock politiken för en karriär inom näringslivet. För fem år sedan var han vice vd för fastighetsbolaget Rikshem. Efter att ha gjort större privata fastighetsaffärer utan att informera Rikshems styrelse fick han sparken – dock med fina vitsord.

"För oss i styrelsen är det självklart att vice vd inte kan bedriva fastighetsaffärer i privat regi och det är därför vårt förtroende för honom är förbrukat. Styrelsen tycker att detta är mycket tråkigt då Ilija Batljan gjort berömvärda insatser och varit mycket viktig för företagets framväxt", sa Mats Mared, styrelseordförande för Rikshem, i en kommentar då.

Efter den smällen byggde Ilija Batljan upp SBB till miljardföretag på rekordfart. En anledning till att det gick att göra så snabbt var att han själv trodde att han ”såg på risk på ett annat sätt än sina konkurrenter.”

Sent på tisdag eftermiddag kom så chockbeskedet – Ilija Batljan satt anhållen för brott mot marknadsmissbrukslagen. Aktien föll direkt med mer än 40 procent. Rätt anmärkningsvärt för ett jättelikt fastighetsbolag som satsar på att hyra ut lokaler till skolor och dagis och liknande. Fastigheterna står ju kvar, men den panikartade reaktionen speglar givetvis att Ilija Batljan är SBB. Ingen annat bolag på börsen personifieras så tydligt av sin ägare.

https://www.realtid.se/ilija-batljan-anhallen-brott-mot-marknadsmissbrukslagen

Så här kommenterade Realtids Per Agerman beskedet>>

I onsdags kom sedan vändningen – Ilija Batljan sätts på fri fot. Läs mer här>>

Enligt Dagens Industri misstänks Ilija Batljan för insiderbrott. Den kartläggning som DI har gjort erfar att bekanta till Ilija Batljan förvärvat stora aktieposter i Hemfosa precis före SBB:s miljardbud på bolaget. De ska därmed enligt åklagaren har tjänat mångmiljonbelopp.

Exakt vad som har hänt och vem som eventuellt är skyldig till vad får framtiden utvisa.

Storyn blir ju inte sämre av att fastighetsmagnaten Erik Paulsson fick lite feeling förra veckan och sålde alla sina aktier i SBB, värda drygt 600 miljoner kronor.

Läs mer här>>

Ilija Batljan började alltså veckan som en fri man, satt anhållen för misstänkt för insiderbrott och slutade veckan tillbaka i vd-stolen på SBB. Man undrar ju vad som ska hända nästa vecka?

Jag har tidigare skrivit om varför jag tycker Göran Persson är värd all respekt. Läs mer här>>

Jag vet inte lika mycket om Ilija Batljan, men hans livsöde är verkligen fascinerande på samma sätt som Göran Perssons liv är det. Ilija Batljan är underdogen som tog sig in i maktens och näringslivets finaste salonger. Och nu åker han väl ut, oavsett vad som händer. Att åka ut från de fina salongerna betyder inte att man är slut som affärsman. Rätt var det är släpps man in igen, det går fort i hockey.

En sak är säker: Man ska passa sig för att räkna ut Ilija Batljan för tidigt. Tiden får utvisa hans eventuella skuld vad gäller insiderbrott.

***

Realtids krönikör Claes Folkmar besvarar frågan som nog många ställer sig just nu: Hur kan börsen gå så bra när vi oavbrutet får in katastrofal makrostatistik?

Läs mer här>>

***

Billions är igång igen på HBO Nordic med sin femte säsong. Tyvärr känns det inte som om senaste avsnittet lovar gott. Det är för mycket såpa och för lite finansliv. Tveksamt om jag orkar igenom detta.

***

93 000 unika besökare i veckan. Det är vardagsmat för Realtid numera. Det är ungefär dubbelt så många jämfört med våra siffror för ett år sedan. Det är hårt jobb av liten ambitiös redaktion som ligger bakom framgången.

***

För exakt ett år sedan körde Realtid en mycket uppmärksammad temavecka om den #svagakronan.

I den här veckans panel har vi frågat ett gäng tunga chefsekonomer om vad de tycker om dagens kronkurs. Är kronan fortfarande svag – eller riskerar den att bli ännu svagare?

Läs panelen här>> 

***

I helgens karriärintervju har Realtids redaktionschef Sverker Brundin träffat omtalade fintechbolaget Savrs vd Daniel Aarenstrup. Han har en mycket spännande bakgrund som entreprenör och har testat många saker innan han fastnade för att arbeta inom finansbranschen. Den finns som vanligt att läsa här på sajten från och med söndag morgon. Missa inte.

***

Trevlig helg!

Platsannonser