Fastigheter

Ilija Batljan anhållen för brott mot marknadsmissbrukslagen

Fastighetsentreprenören Ilija Batljan är anhållen för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. Förutom Ilija Batljan finns enligt DI ytterligare fem misstänkta.

Uppdaterad 2020-05-06
Publicerad 2020-05-05

Fastighetsbolaget SBB:s vd och grundare Ilija Batljan sitter anhållen. Detta på grund av påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. SBB rasade som mest med 40 procent på börsen, innan detta hände var aktien upp med 2 procent. I skrivande är den ner med 17 procent.

”Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har informerats av Ekobrottsmyndigheten att bolagets verkställande direktör Ilija Batljan i dag har anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. Bolaget har i nuläget ingen ytterligare information att tillgå och vet inte vilket bolag eller värdepapper som avses”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tillförordnad vd blir SBB:s vice vd Krister Karlsson.

Enligt DI:s uppgifter rör Ekobrottsmyndighetens utredning totalt sex misstänkta, varav alltså Ilija Batljan är en. 

Utöver Ilija Batljan finns minst en person som sedan tidigare är känd av EBM, erfar DI. Det handlar om en i dag 45-årig man som tidigare åtalats och senare friats av domstol i en uppmärksammad ekobrottshärva med kopplingar till en svensk bank.

Enligt ägardatabasen Holdings äger Ilija Batljan äger 8,9 procent av aktierna i SBB. Han kontrollerar även 33,8 procent av rösterna.

Bolaget skriver i ett uttalande att kontoret inte besökts av polis.

"Vi har inte haft någon påhälsning", säger SBB:s IR-chef Adrian Westman till Nyhetsbyrån Direkt.

När Fastighetsvärlden tar del av åklagarens ärendenummer så har det sitt ursprung från 2018. Om det innebär att det misstänka brottet begåtts 2018 eller om myndigheten arbetat vidare på ett äldre ärende där det där tillkommit ny information, som föranlett åklagaren att agera, är ännu okänt.

Eventuell häktningsförhandling måste ägare rum senast fredag vid lunchtid.

Enligt Fastighetsvärlden har advokat Filip Rydin fått uppdraget som försvarsadvokat.

– Han förnekar allt. Så mycket mer än att han förnekar brott kan jag inte säga i nuläget, säger han till FV.

Chefsåklagare är Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten.

En eventuell häktningsförhandling måste hållas senast på fredag vid lunchtid.

Ilija Batljan grundade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden i mars 2016.  Vid kvartalsskiftet ägde SBB fastigheter för hela 80,2 miljarder kronror – efter att bolaget på kort genomfört den största köpoffensiven någonsin, enligt Fastighetsvärldens bedömning. 

Ilija Batljan är största ägare i SBB.  I ägarlistan i övrigt finns flera kända fastighetsprofiler som Fredrik Svensson (via Arvid Svensson Invest), Sven-Olof Johansson, Michael Cocozza, Gösta Welandson, Lennart Schuss och Erik Paulsson. Erik Paulsson sålde förra veckan hela sitt innehav, en aktiepost värd 615 miljoner kronor.

Platsannonser