Finans Krönika

En katastrof för SBB

Taggar i artikeln

Ilija Batljan SBB
Publicerad
Uppdaterad

Anhållandet av vd och storägaren Ilija Batljan för tankarna till Fingerprint Cards skriver Realtids Per Agerman.

Per Agerman

”Kriserna kommer och går och man ska vara ödmjuk inför detta men vår uppgift är att vara en pålitlig och långsiktig samhällsaktör som på ett hållbart sätt levererar aktieägarvärde, god lönsamhet och starka resultat.”

Så skrev fastighetsbolaget SBB:s vd och grundare Ilija Batljan i bolagets kvartalsrapport i förra veckan. Idag kom beskedet att Batljan har anhållits av åklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Brottsmisstankarna faller in under marknadsmissbrukslagen enligt SBB:s eget pressmeddelande om saken. Men det är inte klart om det handlar om misstänkt insiderbrott, röjande av insiderinformation eller marknadsmanipulation. Såväl bolaget som Ekobrottsmyndigheten är knapphändiga i sina kommentarer på tisdagen. Enligt Dagens Industris källor är det insiderbrott som är aktuellt men detta är alltså inte bekräftat.

Annons

Nyheten fick aktien att rasa kraftigt på börsen även om rekylen tillbaka kom snabbt. Redan på förhand har det funnits en oro kring bolagets snabba expansion. SBB har som målsättning att under 2019-2021 ”leverera den högsta årliga ökningen av substansvärde bland alla svenska noterade fastighetsbolag”. En rad stora förvärv av bestånd och andra bolag men även värdeuppskrivningar har använts för att nå dit.

Beskedet om brottsmisstankarna är en katastrof för Ilija Batljans personliga anseende. Det är det även för bolaget och dess övriga aktieägare. Batljan har sålt in sitt case som närmast samhällsnyttigt och långsiktigt. Att han då skulle ha köpt eller sålt aktier på ett aggressivt sätt, spridit insiderinformation eller försökt påverka aktiekursen faller långt utanför den bild som han själv målat upp, även om han beskrivit sig som en risktagare.

Alla personer med insynsställning i noterade bolag vet att en brottsmisstanke är förödande både för den egna karriären och bolaget. Därför odlar de flesta börsbolag en kultur där egna affärer endast får göras under kontrollerade former för att göra allt för att undvika att myndigheterna får upp intresset.

Annons

I SBB-fallet går tankarna nu till Fingerprint Cards som innehar rekordet i antalet insideråtal på börsen. Där har det skett flera spektakulära razzior mot nyckelpersoner under årens lopp och förundersökningarna har sedan visat på ett mycket kortsiktigt och girigt förhållningssätt till bolagets aktie.

Om Ilija Batljan har spelat dubbelt på samma sätt kommer marknadens dom att bli stenhård.

På kort sikt väntar nu flera avgörande beslut. Ilija Batljan har förmodligen redan valt ut en försvarsadvokat. Det är inte känt vem denna är men ett första uttalande om inställningen till brottsmisstankarna borde komma inom kort. Därefter väntar tre dygn av spänning då Ekobrottsmyndighetens åklagare ska besluta om en häktningsframställan ska ske eller ej. Baserat på tidigare insiderfall så kan Batljan både släppas eller få stanna kvar länge i häkte. Allt handlar om hur mycket som kvarstår att utreda och hur omfattande brottsmisstankarna är.

Annons

För bolaget förvärras läget ju längre Ilija Batljan måste sitta inlåst. SBB har utlovat en hög transaktionstakt under året och grundaren och storägaren spelar här en avgörande roll. Till detta kommer givetvis att coronaspridningen redan försämrat marknadsläget markant och bland annat har stoppat den planerade storaffären med Nyfosa.

SBB går nu in i ett krisläge där den kvarvarande ledningen snabbt måste ställa om till en vardag utan sin toppman. På ägarsidan och i styrelsen har SBB dock tungt artilleri, inte minst i form av fastighetsveteranerna Lennart Schuss och Sven-Olof Johansson. Dessa kan komma att spela en avgörande roll för bolaget under den akuta krisen.

Men duon har också ett förtroendeproblem att hantera. Har Ilija Batljan spelat bakom ryggen på sin styrelse kan det vara svårt att hitta tillbaka till en vardag där alla parter sitter kvar runt bordet.
 

Annons