Annons

Annons

RolandPM.png

Roland Poirier Martinsson, filosof och författare.
Roland Poirier Martinsson, filosof och författare.

”Jag skulle aldrig ha råd om jag betalade själv”

Roland Poirier Martinsson om livet i geggan av business, politik, underhållning och media.

Roland Poirier Martinsson
Roland Poirier Martinsson, filosof och författare.

Roland Poirier Martinsson

är filosof och författare.

Alla mina middagar på lyxkrogar. Alla fyrahundrakronorsluncher. Alla nätter på flerstjärniga hotell. Hur många har de blivit sammanlagt? Femhundra? Tusen?

När jag var ung läste jag om något som kallades ’hotelldöden’. Jag förstod ingenting. Att öppna dörren till ett rum på Ramada Inn i Jönköping eller Stadshotellet i Karlskrona var kittlande. Att gå ner till frukosten med två sorters juicer, äggröra och bacon, kaffe och te, frukt och yoghurt – det var en höjdpunkt de senaste åren.

Ge mig den döden och jag skulle inte klaga. Hur kunde man tröttna på biff med vitlökssmör i hotellets restaurang?

Annons

Annons

Nå, senast jag bodde på hotell var häromveckan. Det var femstjärnigt och från vinlistan kunde man beställa ’sample’, en munfull som kostade ett par hundra för de billigaste, kring tusenlappen för de dyraste. Lyfte jag på ögonbrynet stod genast en servitör vid min sida.

’Vad önskas, min herre?’

’En Dry Martini och notan, tack.’

Jag tycker om att inleda och avsluta en middag med en Dry Martini.

’Givetvis. Jag hoppas att det smakade.’

Jo, löjromstoasten smakade som den brukar. Rådjurssadeln smakade som den brukar. Ostarna smakade som de brukar. Vinet? Jag är ingen konnässör, men det vita var på tretton procent, det röda på tolv. Notan var på tvåtusen.

Sedan var det dags att släpa sig upp på det förbannade rummet. På vägen undrade maître d'hôtel om det hade smakat. När jag passerade receptionen undrade en receptionist om det hade smakat. Den andre log. Den tredje ordnade med papper, men tittade upp och hälsade. När hisspojken undrade vilken våning stirrade jag rakt fram.

”Fjärde.”

Han fick ingen dricks, man har ju bara kreditkort nuförtiden.

Det finns inte en chans att jag skulle ha råd med detta om jag skulle tvingas betala ur egen ficka. Räkningen vidarebefordras till Organisation, Företaget eller de Skattebetalare som råkat stå för fiolerna just den gången—om någon inte betalat i förväg.

Välkomna till Etablissemanget. Vi finns från vänster till höger och är lika främmande för kärringen på tvätteriet i förortscentrum som för försäkringsförsäljaren i villaområdet.

Jag är en människa på marginalen i geggan av business, politik, underhållning och media. Ibland blir jag inte inbjuden: låg status. Ibland blir jag inbjuden: status. Ibland blir jag inbjuden och tackar nej: hög status. Sammanhangen är koncentriska. I yttersta ringen ett föredrag i en mellansvensk kommun, innerst en konferens i någon europeisk huvudstad eller kanske Washington DC. Att åka till Almedalen är givetvis uteslutet om det inte betalar sig bra. Hur roligt är det att se tjänstemän från Gislaved (slumpmässigt exempel, vad jag vet har just de aldrig varit där) gå omkring på en campingplats bakfulla i likadana t-shirts?

Så vilken är min poäng?

Kontrastera följande två fenomen.

Å ena sidan en familj någonstans i Sverige som sparat sjuhundra kronor i månaden under två år till en charterresa, all inclusive, men biffen kräver fogsvans.

Å andra sidan ordföranden för ett politiskt ungdomsförbund som tar taxi från hotellet i Sälen till Stockholm för åttatusen kronor för att hinna till ett möte. Om han inte hade hunnit skulle ingen ha saknat honom, vilket visades av att han väl framme försov sig efter, får man förmoda, dålig nattsömn i baksätet. En annan möjlig orsak är förstås att middagen i Sälen kvällen innan blivit sen och att huvudet bultade.

Låt mig understryka att jag inte har en aning om huruvida det senare är sant. Låt mig också understryka att jag sätter vaktelägg över en bädd av spröd svinmålla på att majoriteten av läsare som såg att ungdomspolitikern spenderat någon annans åttatusen—en familjesemester—på en taxiresa tänkte ’bakfull’ när de såg att han inte orkade upp till det viktiga mötet.

Jag undrar. Hur kunde Donald Trump vinna presidentvalet? Sverigedemokraterna locka var femte väljare? Skotska väljare vara på vippen att rösta landet ut ur Storbritannien? Marine Le Pen vara på väg att bli Frankrikes president? Framstegspartiet, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna bli en kraft i sina länders parlament?

Kring detta kan man meditera.

Annons

Annons

Tidigare krönikor

Senaste krönikorna