Kronan nära ny rekordlåg nivå

Taggar i artikeln

#svagakronan
Publicerad
Uppdaterad

Kronan är nära ny bottennivå mot euron. En euro kostar nu 11:92 kronor.

Realtid.se

Europaräntorna sjunker på fredagsförmiddagen medan euron tappat en bit under 1:09 mot dollarn. Kronan försvagas mot både euro och dollar. Sedan årsskiftet har kronan tappat 6 procent mot euron.

USA-räntorna handlas också på lägre nivåer på fredagen, med tvåårsräntan 5 punkter ned till 4,91 procent.

USA-räntorna har annars generellt parkerat på nivåer som inte setts sedan före finanskrisen, då marknaden nu antar att centralbankerna kommer hålla styrräntorna höga länge för att få bukt med inflationen, skriver nyhetsbyrån Direkt.

Annons

Den tioåriga amerikanska statsobligationen var på torsdagen uppe på 4,328 procent, nära toppen på 4,3354 procent oktober förra året vilket då var toppnoteringen sedan 2007.

Att den svaga kronan är en starkt bidragande orsak till den höga inflationen skrev Realtids Per Lindvall i en krönika tidigare i veckan:

”Det är uppenbart att länder med egna små valutor har fått det extra tufft att hantera inflationen när de finansiella kapitalflödena i dessa orostider har sökt sig mot de stora hamnarna, euro och dollar. Effekten av den svaga kronan kan illustreras med att de största prisökningarna i juni redovisades för paketresor och utrikes flygresor. Vi lär se samma mönster i juli.

Annons

Så för Riksbankens del är det svårt att med någon trovärdighet säga att styrräntan kommer att toppa efter den räntehöjning till 4 procent som förväntas i september. För att få ner vår höga inflation och stärka kronan är det nog tyvärr så att vi behöver en större ränteskillnad gentemot ECB, som idag ligger på samma nivå som Sverige.”

SBAB:s chefsekonom Robert Boije tycker sig ändå så tecken på att kronan kan stärkas under hösten:

– Producentpriserna i Sverige har fallit brant och våra beräkningar visar att den trendmässiga månadsinflationen sjunkit med runt 2 procentenheter sedan början av året. De globala livsmedels- och transportpriserna är tillbaka på normala nivåer. Kina har deflation vilket bör spilla över i ytterligare lägre producentpriser i väst. Fed väntas ha höjt klart och snart även ECB, vilket också borgar för en stärkt svensk krona under hösten, sa han i samband med SBAB:s senaste utgåva av Boräntenytt.

Annons

I en tidigare version av den här artikeln skrev vi att kronan har fallit till ny bottennivå mot euron.
Rätt är att kronan har fallit och ligger nära en ny rekordlåg nivå mot euron.

Annons