Finans Nyhet

Kritisk utredning överlämnas till Riksrevisionen

Publicerad
Uppdaterad

Riksrevisionen kritiseras bland annat för sin omfattande rekrytering från Regeringskansliet och för sitt förändringsarbete, som resulterade i stor personalomsättning.

Miriam Istner-Byman

Idag överlämnade professor Hans-Gunnar Axberger sin utredning till riksrevisor Margareta Åberg. Uppdraget – att utreda om det funnits några formella fel och brister i hanteringen och ledningen av det förändringsarbete som genomförts vid Riksrevisionen det senaste året – fick han av Margareta Åberg  i somras.

Hans-Gunnar Axberger riktar skarp kritik i sin utredning mot den omfattande nyrekryteringen som skedde från Regeringskansliet, eftersom Riksrevisionens uppgift är att granska regeringen.

Motivet till rekryteringen var att Riksrevisionens medarbetare ansågs behöva ha kännedom om Regeringskansliet. Hans-Gunnar Axberger menar att den kunskapen kan inhämtas på andra sätt och att kompetensen i fråga inte är unik.

Annons

Hans-Gunnar Axberger konstaterar även att det kan uppfattas som att tjänsteutlysningen på ett osakligt sätt har avgränsats till en viss krets av sökande, eftersom det i flera fall där meritönskemålet "erfarenhet från Regeringskansliet" har angetts har varit irrelevant.

Dessutom har riksrevisorerna haft personlig kontroll över rekryteringsprocessen.  Det har även varit fråga om föregripande av beslut och tillträden samt i vissa fall har det skett anmärkningsvärda lönepåslag. Detta gör att den samlade bilden inte inger förtroende, skriver Hans-Gunnar Axberger i sin utredning.

Hans-Gunnar Axberger har även haft i uppdrag att granska det interna förändringsarbetet inom myndigheten. Han konstaterar att förändringsarbetet har drivits för hårt, utan hänsyn till medarbetare och befintlig verksamhet. Dessutom har riksrevisorerna inte genomfört en riskanalys innan arbetet påbörjades, vilket är ett krav enligt lag. En riskanalys hade kunnat förebygga de förtroendeskador som förändringsprocessen fört med sig.  

Annons

”Det är därför allvarligt att bestämmelserna om detta inte har efterlevts av Riksrevisionen, som har till en av sina uppgifter att kontrollera att andra myndigheter fullgör skyldigheter av detta slag”, skriver Hans-Gunnar Axberger.

Förändringsprocessen har lett till stor personalomsättning och förtroendeskador.

Hans-Gunnar Axberger konstaterar även att Riksrevisionen aldrig på ett korrekt sätt tagit ställning till begäran från Länstyrelsen i Skåne om omprövning av ett felaktigt beslut som riktades mot landshövdingen i Skåne. Det oriktiga beslutet låg oförändrat kvar på Riksrevisionens hemsida istället för att rättas till och expedieras till Länsstyrelsen i Skåne. Hans-Gunnar Axberger menar även att den dåvarande riksrevisorn Ulf Bengtsson var jävig när han blandade sig i ärendet.

Annons

"Händelseutvecklingen illustrerar vikten av att efterleva regler om jäv och oberoende" skriver Hans-Gunnar Axberger i sin utredning.

– Rapporten ska analyseras ingående, men min omedelbara slutsats är att Hans-Gunnar Axbergers utredning ger lärdomar för mig personligen och för Riksrevisionens fortsatta arbete. Den pekar på också sådant som måste åtgärdas, säger avgående riksrevisorn Margareta Åberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen kommer nu att utreda ärendena vidare.

–  Jag kommer, i enlighet med Hans-Gunnar Axbergers rekommendation, att ge Riksrevisionens internrevision ett granskningsuppdrag så att vi försäkrar oss om att rekryteringsfrågan blir ordentligt utredd och om en framtida bra rekryteringsprocess. I den granskningen kommer också att ingå om arbetet med lönekartläggning utförts på ett bra sätt. Ett internt förtroendeskapande har påbörjats och i det ingår bland annat att skapa garantier för bättre information och att medarbetarna får tid till eftertanke och kommer till tals i viktiga frågor, säger Margareta Åberg i pressmeddelandet.

Margareta Åberg  har den 15 september bett riksdagen att få lämna sitt uppdrag så att Riksrevisionen kan få en nystart.

 

Annons