FinansNyhet

Konkurs hotar Norwegian

Ödesdag för Norwegian. Fot: Norwegian.Ödesdag för Norwegian. Fot: Norwegian.
Ödesdag för Norwegian. Fot: Norwegian.
Publicerad

Ödesdag för Norwegian, kraftiga fall i Asien och storägare missnöjd med Billerud.  Här hittar du morgonens nyheter. 

Sverker Brundin

Ödesdag för Norwegian
Efter att långivarna sagt ja till Norwegians räddningspaket har flygbolaget också kommit överens med de 24 bolag som hyr ut flygplan till koncernen. På stämman som börjar klockan 8.30 idag måndag ska aktieägarna rösta om ledningens räddningsplan. Om den inte går igenom hotar konkurs, skriver TT.

Storägaren i Billerud missnöjd med bolagsstyrningen
Den österrikiske storägaren i Billerud, Frapag, sålde överraskande 3 procent av bolaget i förra veckan. Enligt uppgifter till DI köpte ett tiotal institutioner aktierna. Frapag vill inte förlora rollen som storägare men har samtidigt en ansträngd relation till andra storägare enligt tidningen. Frapag ska vara missnöjd med Billeruds utveckling och i frågor kring bolagsstyrningen.

Uppgift: Intel köper Moovit för 9,8 miljarder
Den amerikanska chippjätten Intel ska enligt uppgifter till nyhetssajten Calcalist vara långt framme i ett uppköp av den israeliska kollektivtrafik-appen Moovit. Priset ska ligga på 1 miljard dollar, motsvarande 9,85 miljarder kronor.

Annons

”Stram finanspolitik i fem till tio år”
Enligt tidigare finansministern Anders Borg behöver Sverige en stram finanspolitik det närmsta decenniet. 
– Vi har en akut kris och efter den kommer en sanering. Det kommer att bli en tung och jobbig period, säger Anders Borg i SVT:s Agenda.

Nedåt i Asien efter USA-utspel
Vid öppningen av de asiatiska börserna är det negativa tongångar som gäller. Hang Seng är ned hela 3,6 procent och Kospi 1,9 procent.
Fallen förklaras med ökade spänningar mellan USA och Kina sedan USA har anklagat Kina för att ha hållit inne med information om det allvarliga smittoläget för coronaviruset, skriver TT.

Milicom drar sig ur miljardaffär
Telekomjätten Millicom drar sig ur planerna på att köpa den spanska teleoperatören Telefónicas verksamhet i Costa Rica. Affären var beräknad till 570 miljoner dollar, cirka 5,6 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.

Annons

Kritik mot för täta band mellan Alecta och Lundbergs
Alectas förra aktiechef Bo Selling är nominerad till styrelsen i Lundbergsföretagen. Alecta är största ägare i Lundbergsföretagen utanför Lundbergsfamiljen. Dagens Industris Andreas Cervenka riktar kritik mot utnämningen: ”Hur kan pensionstagararna vara säkra på att Bo Selling inte har tagit hänsyn till möjligheten att få ett lukrativt uppdrag från Fredrik Lundberg när han har placerat deras pengar och utövat ägarmakt för deras räkning?” Även Alectas förre vd Staffan Grefbäck gick direkt från pensionsbolaget till en styrelseplats i Lundbergs. Styrelseordfröanden i Lundbergs, Mats Guldbrand, kommer också från en mäktig institution; han var tidigare aktiechef på AMF Pension.

Annons