FinansNyhet

1,8 miljoner vill byta jobb

Många funderar på att byta jobb men tar inte steget.
Publicerad

Enligt en ny undersökning från TRR Trygghetsrådet är det många svenskar som de senaste åren funderat på att byta jobb men inte tagit steget.

Jens Ekelund

De vanligaste orsakerna till att man skulle vilja byta är utveckling, förändring, missnöje med lönen eller missnöje med chefen.

TRR Trygghetsrådet, som hjälper och stöttar privatanställda tjänstemän med omställningar på arbetsmarknaden, tycker att fler borde byta jobb oftare.

– Vår undersökning visar att det är nära två miljoner svenskar som funderar på att byta jobb men tvekar. Det vore bra för dessa personer och för Sverige att de byter jobb – vi får en mer rörlig och välsmord arbetsmarknad. Och de som byter ser till att någon annan får ett nytt arbete, säger vd:n Carl-Gustaf Leinar.

Annons

Han uppmanar fler att bli bättre på att karriärplanera.

– Det är alldeles för få som tänker på sin egen utveckling och tar aktiva beslut i karriären.

Av undersökningen framgår även att en miljon svenskar som inte bytt jobb de senaste fem åren inte heller funderat på att byta.

Annons

Anledningarna skiljer sig åt. 74 procent anger att de är nöjda med sitt arbete. 24 procent svarar att nuvarande jobb är bra för deras familjesituation. 15 procent vill inte flytta och 10 procent vill inte riskera att bli sist anställd och först uppsagd.

Fakta

TRR Trygghetsrådet har låtit undersökningsföretaget Norstat fråga 1 010 svenskar i åldern 18-65 år olika jobbrelaterade frågor under perioden 9-16 juni i år. I gruppen 18-65 år finns cirka 5,8 miljoner personer.

Annons