Trots tidigare förhoppningar om att artificiell intelligens skulle jämna ut spelplanen på arbetsmarknaden, visar ny forskning att tekniken snarare kan förstärka befintliga skillnader.
AI förstärker klyftor på arbetsmarknaden


Mest läst i kategorin
Artificiell intelligens har länge betraktats som en potentiell utjämnare på arbetsmarknaden, med förhoppningar om att tekniken skulle gynna alla arbetstagare lika.
Nya studier indikerar dock att AI snarare kan förstärka befintliga skillnader mellan hög- och lågpresterande individer, skriver The Economist.
Missa inte: Altman: Slaget är förlorat – AI har redan vunnit. Realtid
Forskning visar att AI-verktyg kan öka produktiviteten mest för mindre erfarna arbetstagare inom kundservice och andra områden.
En studie från 2023 av Erik Brynjolfsson vid Stanford University och kollegor fann att generativa AI-verktyg ökade produktiviteten med 34 procent för nybörjare inom kundsupport, medan erfarna arbetstagare såg liten nytta.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Kräver gott omdöme
Upptäckten tyder på att AI kan överföra viktig kunskap från skickliga till mindre skickliga medarbetare.
Samtidigt finns det en motsatt effekt. I komplexa uppgifter som forskning och ledning är det de högpresterande som bäst kan dra nytta av tekniken.
Läs även: Studie: ChatGPT kan förslappa hjärnan. Realtid
Att bedöma resultatet från AI kräver expertis och gott omdöme, vilket gör att tekniken sannolikt kommer att förstärka skillnaderna, likt tidigare teknologiska revolutioner.
AI:s påverkan sträcker sig även till yrken som tidigare ansågs säkra från automatisering.
Advokatbyråer använder nu AI-verktyg för att hantera rutinuppgifter som tidigare utfördes av juniora jurister, vilket förändrar arbetsuppgifternas natur och kräver nya färdigheter.

Generation ChatGPT: Därför ska du använda AI på jobbet
Generation Z effektiviserar sina arbetsdagar med ChatGPT, Perplexity och andra AI-verktyg – och det ger dem en klar fördel på arbetsmarknaden.
Senaste nytt
Krävs proaktiva åtgärder
För att möta dessa utmaningar betonar experter vikten av kontinuerlig kompetensutveckling.
Akavia, ett fackförbund för akademiker, understryker behovet av livslångt lärande för att framtidssäkra sin kompetens i en snabbt föränderlig arbetsmarknad.
De rekommenderar att både arbetsgivare och anställda satsar på utbildning och utveckling för att dra nytta av AI:s fördelar.
Missa inte: Rådet till alla chefer: Använd AI själv. Realtid
Sammanfattningsvis står det klart att AI har potential att både öka produktiviteten och förstärka befintliga skillnader på arbetsmarknaden.
För att säkerställa att tekniken gynnar alla krävs proaktiva insatser inom utbildning och kompetensutveckling.

Genom en digital tvillingkopia av dig kan AI förutse din hälsa
Det låter som science fiction, men nu är vi där. Tekniken har gjort det möjligt att skapa en digital tvilling av varje person, för vår hälsa.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.