Fintech

Jurister kräver tuffare fintech-regler

Fintechbolag måste regleras hårdare, skriver Anders Söderlind och Joacim Johannesson på Setterwalls asvokatbyrå i en debattartikel på Di Digital.

Uppdaterad 2016-06-16
Publicerad 2016-06-16

Som Realtid.se tidigare berättat är fintech-marknaden i stort sett oreglerad i Sverige i dag. Finansinspektionen får luta sig mot befintlig lagstiftning som blir trubbig när den appliceras på sektorn.

Setterwalls-juristerna Anders Söderlind och Joacim Johannesson kräver en uppskärpning.

"Vi behöver därför en lagstiftning för att skydda konsumenterna och samhället, men också för att skydda investerarna och inte minst entreprenörerna själva", skriver juristerna i en debattartikel på Di Digital.

De anser att det råder för många oklarheter i fintech-sektorn på den regulatoriska sidan.

"Är verksamheten tillståndspliktig? Vilket tillstånd krävs? Hur ska reglerna, som kan vara väldigt detaljerade och ibland svårförståeliga, appliceras på fintech-bolagets verklighet som snarare är global än lokal? Hur lång tid tar Finansinspektionens handläggningsprocess och hur ser den ut? Sammantaget riskerar detta att skapa en snedvridning av konkurrensen för bolagen inom fintech-sektorn", skriver advokaterna.

Nu hoppas de att Finansinspektionen och regeringen försöker strama upp regleringarna.

"Regeringen måste alltså tydligt visa att man är villig att satsa på fintech-sektorn genom ökade anslag till Finansinspektionen men också genom att ta sitt ansvar i lagstiftningsprocessen. Fintech-bolagen i sin tur behöver öka sin förståelse för regleringarna och varför de finns till", skriver juristerna.

Platsannonser

Logga in