Svenskarna är redo att tumma på integriteten – men litar inte på att staten gör rätt. Det visar Realtids senaste läsarenkät.
Svenskarna säger ja till övervakning – om det stoppar ekobrotten


Resultatet från Realtids läsarenkät markerar en potentiell vändpunkt i den svenska synen på balansen mellan säkerhet och integritet.
Men bakom de höga siffrorna – 75,7 procent svarar ”ja, absolut” – döljer sig en paradox: svenskarna är redo att ge upp sin integritet – samtidigt som många inte litar på att myndigheterna använder verktygen rätt.
Missa inte: Misstron växer – svenskarna kräver krafttag mot ekobrott. Realtid

Tydlig misstro
Endast 2,7 procent av respondenterna prioriterar integriteten över kampen mot ekobrotten, vilket kontrasterar skarpt mot Sveriges tradition av skepsis mot övervakning.
Samtidigt återkommer en tydlig misstro i kommentarerna: kraven handlar om riktade åtgärder mot kriminella – inte om generell övervakning av medborgare.
Läs även: Brottsligheten växer – här sker flest ekobrott. Dagens PS
Bakom siffrorna döljer sig en mer komplex bild än bara acceptans för kontroll.

Senaste nytt
Frustration över felriktade insatser
Kommentarerna från Realtids läsare avslöjar att många respondenter gör en tydlig åtskillnad mellan kontroller av kriminella och allmän övervakning av medborgare.
”Absolut inte. Extremt tröttsamt med alla felriktade kontroller och regelverk som bara stryper verksamhet. Vi måste fokusera insatserna på kriminella – inte lägga ansvar på andra”, skriver en av läsarna.
Missa inte: Fler penningtvättsbrott – trots skärpta lagar. Realtid
En annan förtydligar: ”Ja, mot de kriminella!” – med betoning på riktade insatser snarare än bred övervakning.

Krav på effektivare samverkan
Flera kommentarer pekar på att problemet inte nödvändigtvis handlar om för få kontroller, utan om dåligt fungerande system.
”Samkörning är inte ’fler’ kontroller, det är att göra kontroller överhuvudtaget”, skriver en av Realtids läsare.
Missa inte: Efter pensionsskandalerna: Sverige säkrare från bedrägerier. News55
Samtidigt uttrycker andra oro för maktbalansen.
”Det är staten som måste kontrolleras inte medborgarna”, skriver en läsare – vilket visar på den klassiska spänningen mellan medborgarnas rättigheter och statens behov av verktyg för brottsbekämpning.

EBM-chefen: Ekobrotten chockar mig
Problemen betydligt mer omfattande än han trodde.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.