Nio av tio svenskar ser ekonomisk brottslighet som ett mycket allvarligt hot – men bara en av tio tror att politikerna förstår allvaret.
Misstron växer – svenskarna kräver krafttag mot ekobrott


Mest läst i kategorin
Siffrorna från Realtids läsarenkät tecknar bilden av ett Sverige där allmänheten och dess företrädare befinner sig i två skilda verkligheter.
Medan 93,5 procent av respondenterna klassificerar den ekonomiska brottsligheten som ett mycket allvarligt samhällshot, tror endast 14 procent att politikerna förstår allvaret i situationen.
Missa inte: Fler penningtvättsbrott – trots skärpta lagar. Realtid

Politisk skepticism sprider sig
Förtroendekrisen framträder tydligt i enkätsvaren.
62,6 procent menar att politiker underskattar problemet, medan ytterligare 17,7 procent hävdar att de medvetet ignorerar det.
Läs även: Brottsligheten växer – här sker flest ekobrott. Dagens PS
Kommentarerna speglar en djup frustration över vad många uppfattar som politisk passivitet.
”Klart att de förstår problemet. De är dock ansvariga för den uppkomna situationen och samma politiker som skapat problemen kommer naturligtvis inte kunna lösa dem”, skriver en av Realtids läsare.

Senaste nytt
Välfärdssystemet under press
När det gäller vilka delar av välfärdssystemet som är mest sårbara för brottslig infiltration pekar läsarna främst ut bostadsbidrag och sociala stöd – tätt följt av äldreomsorg och socialtjänst.
Mönstret antyder att de mest ekonomiskt känsliga delarna av välfärdssystemet – där stora summor överförs med relativt begränsad kontroll – uppfattas som särskilt utsatta.
Missa inte: Efter pensionsskandalerna: Sverige säkrare från bedrägerier. News55
Sjukvården, trots sin storlek och komplexitet, nämns av endast 14,6 procent.

Acceptans för ökad övervakning
Kanske mest anmärkningsvärt är den massiva viljan att acceptera ökade kontroller.
Hela 94,1 procent av respondenterna säger sig vara beredda att acceptera fler kontroller och minskad personlig integritet för att komma åt ekobrottsligheten. Av dessa svarar tre fjärdedelar ”ja, absolut” på frågan.

Siffran kontrasterar skarpt mot den traditionella svenska skepsisen mot övervakning och kontroll.
Det antyder att frustrationen över ekonomisk brottslighet nu väger tyngre än integritetsfrågorna för en stor majoritet – även om det skulle innebära hårdare personkontroller eller digital övervakning.
Läs även: EBM-chefen: Ekobrotten chockar mig. Realtid

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.

Realtids redaktionschef. Journalist med över tio års erfarenhet. Tidigare på bland annat Aftonbladet, Omni och Dagens Nyheter.