Ska kameror med ansiktsigenkänning användas för att hitta brottslingar? Frågan ställs nu på sin spets i USA sedan rymda fångar tagits fast med tekniken.
Ansiktsigenkänning fångade USA-rymlingar


Mest läst i kategorin
I fredags rymde tio fångar från ett fängelse i New Orleans. Flera av dem befinner sig fortfarande på rymmen, men två av dem fångades snabbt in.
Det som var den huvudsakliga anledningen till det var kameror med ansiktsigenkänning. Tekniken gjorde att fångarna kunde identifieras och föras tillbaka till fängelset.
Missa inte: ”AI lyfter cyberbrott till ny nivå – nästa attackvåg redan här”. Realtid
Det var ett av de första tillfällena som tekniken använts för ett sådant syfte i USA – och nu har en debatt inletts om det.
Har hundratals liknande kameror
Dessa kameror tillhör ett nätverk drivet av ideella organisationen Project NOLA, som driver omkring 5 000 kameror i staden – varav 200 har avancerad ansiktsigenkänning, skriver Washington Post.

Ansiktsigenkänning har funnits som teknik under en längre tid, men den har blivit allt mer effektiv i och med AI-utvecklingens snabba framsteg.
Att kamerorna kunde leda till att fångarna hämtas in ses som en framgång för Project NOLA, vars system har utformats för att stötta brottsbekämpande myndigheter utan att vara direkt integrerat i dem.
Missa inte: ”AI-revolutionen har redan skett – varför händer inte mer?” Realtid
Senaste nytt
Finns förslag i Sverige
Organisationen började sin verksamhet efter orkanen Katrina och har sedan dess vuxit, både i New Orleans och till andra städer i USA.
Men användningen av ansiktsigenkänningsteknologi är långt ifrån okontroversiell.

Kändisbilder missbrukas i annonsbedrägerier på Meta
Många har nog stött på annonserna.
Medan vissa ser tekniken som ett kraftfullt verktyg i kampen mot brott varnar människorättsorganisationer för riskerna med integritetsintrång och felaktiga identifieringar.
I Kina har ansiktsigenkänning använts länge, där det har fått hård kritik för att leda till en övervakningsstat. I Sverige har rikspolischefen Petra Lundh föreslagit tekniken för grova brott, skriver SVT.
Fristående aktör i USA
Flera fall i andra amerikanska städer har dock visat att felaktiga matchningar lett till oskyldiga människors gripanden.
Dessutom ska tekniken än så länge ha större problem med att identifiera mörkhyade personer, vilket kan leda till felaktiga gripanden, skriver CNN.
Missa inte: Stockholm storsatsar på AI – trots kritikernas varningar. Realtid
Det som gör situationen i New Orleans särskilt laddad är att Project NOLA är en fristående aktör. Detta innebär också att den undgår samma granskning som offentliga myndigheter.
”Åker ner omedelbart”
Förespråkarna menar dock att det är en fördel att det inte rör sig om ett statligt initiativ.
Organisationen drivs av samarbete med privatpersoner, företag, kyrkor och skolor som tillåter kameror på sina fastigheter.
”Detta har varit ett samhällsinitiativ från allra första början. Om vi någonsin bryter mot allmänhetens förtroende, så åker kamerorna ner omedelbart av de som har satt upp dem”, säger Bryan Lagarde, som är med och styr NOLA-projektet.

AI-agenterna tar över: ”Hotar den öppna webben”
Kritiker varnar för en framtid där färre besöker riktiga sajter.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.