FinansNyhet

IK Investment Partners förvärvar av KPMG

Publicerad

Tillsammans med det tidigare förvärvet från PwC skapar IK Invest en redovisningsaffär värd mer än 1,25 miljarder kronor i omsättning. För KPMG:s del blir det en renodling mot rådgivning och revision. 

Realtid.se

Verksamheten som KPMG säljer kommer att bli en del av Aspia, ett bolag under bildande inom Business Services som ägs av IK VIII-fonden genom IK Investment Partners.

Business Services, blivande Aspia, förvärvades från PwC i februari 2018. Efter tilläggsförvärvet av KPMG:s redovisnings- och löneverksanhet kommer Aspia att ha en omsättning på över 1,25 miljarder, skriver IK Investment Partners i ett pressmeddelande.

– Förvärvet av Business Accounting Services markerar en viktig milstolpe för Aspia, och vi på IK är otroligt stolta att vara en del av den här sammanslagningen av två fantastiska verksamheter, säger, Alireza Etemad, partner på IK Investremnet Partners. 

Annons

KPMG skiver i ett pressmeddelande att affären innebär en attraktiv lösning för såväl medarbetarna inom redovisning och löneadministration som för KPMG som helhet:

– Försäljningen är del av ett långsiktigt strategiskt beslut att fokusera på KPMG:s rådgivnings- och revisionsverksamhet. Affären frigör resurser till strategiska satsningar inom digitalisering och rekrytering av nyckelmedarbetare. För våra medarbetare inom redovisning och löneadministration så innebär det att de får en hemvist i Aspia, ett bolag där deras verksamhet är kärnaffär, med goda förutsättningar att kompetensutveckla medarbetarna och att driva teknikutveckling inom affärsområdet. Vi är övertygade om att en ny ägare kan utveckla verksamheten på ett bättre sätt än vi, säger Magnus Fagerstedt vd KPMG Sverige.

Marknaden för redovisning och revision förändras och effektivisering och digitalisering av bastjänsterna inom redovisning är på väg att bli kärnaffär för en ny typ av aktörer på marknaden. IK Investment Partners tillkännagav tidigare i år ett förvärv av PwC:s motsvarande verksamhet, Business Services. Verksamheten byggs nu upp under ett nytt varumärke, Aspia, där KPMG:s verksamhet inom redovisning och löneadministration kommer att införlivas.

Annons

Ekonomiska villkor för transaktionen offentliggörs inte. Affären förväntas vara fullt genomförd under hösten 2018. 

Annons