FinansNyhet

Här är årets mest lästa gräv

Publicerad

Nu att vi precis inlett andra delen av 2021 tar vi en tillbakablick på de mest lästa gräv Realtid publicerat hittills i år.

Realtid.se

Per Agerman & Annelie Östlund, RealtidPer Agerman & Annelie Östlund, Realtid

1. Ekobrottsmisstänkta bakom stjärnryttarinnans Vellinge-dröm

För första gången kan Realtid berätta hela historien om de snåriga turerna i det konkursade projektet som såldes in som en dröm med hög ränta till investerarna.

Text och research: Per Agerman & Annelie Östlund

Annons

2. Svenska investerare har förlorat över 1 miljard kronor – EFG lägger locket på

EFG Bank sålde in dödsobligationer som produkter med låg risk och en årlig avkastning på mellan 10 och 20 procent. 

Text och research: Annelie Östlund

3. ”Dödsobligationer” slutade i miljardförlust – förvaltarna knutna till obligationshärvan kring Nord FK

Investerarna i svenska EFG Banks ”dödsobligationer” har förlorat miljardbelopp. Nästan allt kapital har ätits upp av höga räntebetalningar till EFG och runt 250 miljoner i avgifter till två svenska förvaltare – däribland före detta vice vd:n för EFG i Sverige. Samma personer är centrala aktörer i obligationshärvan kring Nord Fondkommission.

Annons

Text och research: Annelie Östlund

4. Nord Fondkommission i obligationshärva – polisanmälningar från båda sidor

Nord Fondkommission har rest obligationer på flera hundra miljoner kronor åt en företagsgrupp som begärts i konkurs. Nu haglar anklagelserna från båda sidor som har polisanmält varandra. För investerarna är hoppet litet. ”Investerarna har i princip förlorat alla sina investeringar”, skriver värdepappersbolaget i anmälan. 

Text och research: Annelie Östlund

Annons

5. Fängelsedömd affärsman bakom Selinsfärens Gävle-projekt

Erik Selins K-fastigheter och Nord Fondkommission befinner sig i konflikt om en 100-miljonersfastighet i Gävle. Realtid kan avslöja att en affärsman dömd för ekobrott spelar en nyckelroll bakom kulisserna. 

Text och research: Per Agerman & Annelie Östlund

6. Nord FK skyller på GDPR – pensionär förlorade 459 000 kr

Pensionär förlorade hundratusentals kronor och stämmer Nord Fondkommission som vägrar lämna ut rådgivningsdokumentation till domstol – med hänvisning till GDPR.

Text och research: Annelie Östlund

7. Miljonerna flödade utan bokföring

Mångmiljonrullning till närstående och stora brister i bokföringen uppdagades när konkursförvaltaren började granska ytterligare ett bolag med koppling till OS-ryttarinnan Minna Teldes fastighetsaffärer.

Text och research: Per Agerman & Annelie Östlund

8. Storägaren bakom 24 MAS träder fram – berättar om nya bolagsprojektet

Realtid har fått en exklusiv intervju med Ulf Engström, den hemlighetsfulle nyckelpersonen bakom skandalbolaget 24 MAS. De senaste åren har han varit engagerad i etableringen av en ny biltvättkedja i Sverige, en verksamhet som tagit in närmare 200 miljoner kronor från bland annat småsparare – och som nu vill gå till börsen.

Text och research: Per Agerman & Annelie Östlund

9. Selins K-Fastigheter köper byggrätt – Nord FK kontrar ”redan köpt den för 1 kr”

Erik Selins bolag K-fastigheter köper en byggrätt i Gävle för 122 miljoner. Men nu säger Nord Fondkommission att den fastigheten redan ägs av ett bolag inom koncernen – som köpte den för 1 krona.

Text och research: Annelie Östlund

10. Mannen bakom 24 MAS-härvan blir största ägare i Waxy

Samtidigt som biltvättskedjan Waxy satsar mot börsen har märkliga nyemissioner med enorma utspädningseffekter för övriga ägare gjort mannen bakom skandalbolaget 24 MAS till bolagets största ägare.

Text och research: Per Agerman & Annelie Östlund

Annons