Hälften använder AI på jobbet: ”Naturligt att frågan väcks”

AIAI
Generativ AI sparar i genomsnitt fem timmar i veckan, enligt undersökningen. (Foto: Unsplash)
Publicerad
Uppdaterad

Att generativ AI sparar tid vet alla som har bekantat sig med tekniken. Men många arbetstagare oroar sig för vad det innebär för deras framtid.

Annelie Sandström

En ny rapport från Boston Consulting Group (BCG) visar att fler arbetstagare och företag anammar generativ AI i sin verksamhet.

Globalt sett använder nu 43 procent av arbetstagarna verktyget regelbundet. Det är en fördubbling jämfört med 2023.

Samtidigt finns det en påtaglig oro bland användarna att deras jobb kan ersättas av tekniken.

Annons

”I takt med att fler märker hur mycket tid generativ AI kan spara i deras arbete, är det naturligt att frågan också väcks kring i vilken utsträckning tekniken kan ta över arbetet helt”, säger Carin Forsling, Managing Director & Partner på BCG Sverige, i ett pressmeddelande.

Hon vill flytta perspektivet till att se de möjligheter som kommer då tid frigörs och istället kan läggas på till exempel kreativt arbete, utveckling och utbildning.

Här är man mest optimistisk

Inom vissa områden, som i fastighetsförvaltningen har AI revolutionerat.

Annons

Andra går så långt som att säga att företag riskerar att gå under om man inte hänger med i tekniken, vilket Realtid uppmärksammat i tidigare artiklar.

58 procent av de som använder generativ AI säger att det sparar dem minst fem timmar per vecka. Tiden lägger de istället på att utföra fler och nya arbetsuppgifter.

Av den internationella undersökningen framgår att arbetstagare från länder som Brasilien, Indien, Nigeria, Sydafrika och de i Mellanöstern är mest optimistiska och minst oroliga för generativ AI.

Annons

Läs mer:
Ekonomer omfamnar AI: ”Svindlande snabb utveckling”. Realtid
”Vinstpotten i stora AI-racet – detta tycker vd:arna”. Realtid

Annons