IT & tech Krönika

”Vinstpotten i stora AI-racet – detta tycker vd:arna”

Taggar i artikeln

AI Debatt EY
AIAI
Henrik Eriksson, partner och ansvarig för EY-Parthenon och affärsområdet Strategy and Transactions på EY i Sverige. (Foto: EY)
Publicerad
Uppdaterad

Den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens, AI, stöper om företag, branscher och samhället i stort. Vissa människor förfäras, medan andra fascineras av möjligheterna. AI används inom allt fler områden och har potential att förbättra företagens affärer samt kan bidra till den hållbara omställningen. Så hur ser vd:ar på AI:s roll i företagens framtid? frågar sig Henrik Eriksson, partner och ansvarig för EY-Parthenon och affärsområdet Strategy and Transactions på EY i Sverige.

Realtid.se

En global undersökning från EY, CEO Outlook Pulse, visar att 24 procent av vd:arna i nordiska företag planerar att investera inom teknik och AI under det kommande året. Syftet med investeringarna är främst att öka tillväxt och produktivitet.

Undersökningen visar också att hållbarhet toppar vd:arnas att-göra-lista. 27 procent tycker att det är viktigt att minska verksamhetens koldioxidutsläpp och uppnå nettonoll. Samtidigt uppger 38 procent att de har prioriterat ner initiativ inom hållbarhet. Orsaken är främst det osäkra ekonomiska klimatet.

Undersökningens resultat speglar en av de svåraste utmaningarna för många vd:ar – att balansera kortsiktiga och långsiktiga prioriteringar.

Annons

I en värld där digitalisering är avgörande är AI ett kraftfullt verktyg. AI förändrar allt från sjukvård och finans till detaljhandel och tillverkningsindustri. AI kan inte bara effektivisera verksamheten, utan även snabba på den hållbara omställningen. Det innebär till exempel att AI kan förutspå maskinhaverier, vilket minskar risken för kostsamma driftsstopp – eller finjustera leverantörskedjor för att minska utsläpp och effektivisera transporter. AI kan även hjälpa företag att leva upp till regelverk kopplade till hållbarhet och förändrade förväntningar från kunder och medarbetare.

Men AI är inte bara guld och gröna skogar. Utmaningarna är lika verkliga som möjligheterna. Som vid alla tekniska genombrott följer risker i kölvattnet av AI-utvecklingen. Bland riskerna finns exempelvis integritetsfrågor och fördomar i AI-algoritmer som kan leda till orättvisa och felaktiga beslut. Ett första steg innan företag kan skörda frukterna av sina AI-investeringar är därför att skaffa sig kunskap. Vilka användningsområden är lämpliga, vilka möjligheter kan AI erbjuda och vilka är riskerna?

Ett universalsvar som passar alla företag finns inte. Faktorer som verksamhet, bransch och företagets digitaliseringsgrad i övrigt styr. Men en sak är säker. Företag som tar till sig AI och implementerar den på ett ansvarsfullt sätt kan få ett stort försprång. Investeringar i AI kan både boosta företagets arbete med hållbarhet och skapa konkurrensfördelar.

Annons

Min uppmaning till vd:ar i svenska företag är därför: Utforska AI:s potential redan i dag. Genom att balansera tekniska framsteg med fokus på hållbarhet kan du positionera företaget som en ledare inom såväl innovation som företagsansvar.

Henrik Eriksson
Partner och ansvarig för EY-Parthenon och affärsområdet Strategy and Transactions på EY i Sverige

Annons