Fintech

Grönt ljus för Lendify

Får tummen upp av Finansinspektionen (FI). "Vi är i en bransch under uppbyggnad och förtroendet är extremt centralt för oss", säger IR-chefen till Realtid.se.

Uppdaterad 2016-07-08
Publicerad 2016-07-08
Erika Hallbäck
Erika Hallbäck.
Foto: Mynewsdesk

Därmed kan peer-to-peer-förmedlaren titulera sig betalningsinstitut.

Bolaget tillhandahåller en plattform för lån mellan privatpersoner och lämnade hösten 2015 in sin ansökan.

FI:s beslut innebär att inspektionen granskat och godkänt företagets styr- och kontrollmekanismer. Samt lämpligheten hos ledande befattningshavare och styrelse.

– Vi är jätteglada för [tillståndet] och nu kan vi helt fokusera framåt på att utveckla och förbättra våra tjänster till både långivare och låntagare, säger Erika Hallbäck, IR-chef på Lendify, till Realtid.se.

Tillståndet innebär dock inga förändringar i affärsmodellen. Bolaget fortsätter vara en marknadsplats för peer-to-peer-lån. Och målsättningen är att bli en tydlig konkurrent till bankernas blancoutlåning.

Hur ser er kreditprövning ut?

– Vi har goda kredittagare helt utan betalningsanmärkningar och med en genomsnittsinkomst på runt 400.000 kronor [om året]. Vi tar alltid en kreditupplysning från UC [Upplysningscentralen] på alla våra kunder.

Hur har Trustbuddy-skandalen påverkat er?

– Vi såg inget utflöde [av kunder] efter den perioden, men vi får vi ofta den frågan. Vi är i en bransch som är under uppbyggnad och förtroendet är extremt centralt för oss. Nya aktörer där det går illa påverkar såklart branschen negativt, säger Erika Hallbäck.

Platsannonser