Finans

Gränsöverskridande M&A-affärer minskar

Under första kvartalet i år minskar de gränsöverskridande affärerna med 23 procent, enligt en rapport från Baker & McKenzie som dock gör bedömningen att M&A-aktiviteten kommer att öka under 2017.

Uppdaterad 2017-05-04
Publicerad 2017-05-04

Politisk och makroekonomisk osäkerhet ledde till minskad aktivitet för gränsöverskridande förvärv och fusioner under årets första kvartal. Dock blev nedgången inte så stor som många hade befarat. Det visar Baker McKenzies Cross-Border M&A-index för första kvartalet 2017.

Antalet gränsöverskridande företagstransaktioner det första kvartalet 2017 uppgick till 1.238, till ett totalt värde av 331,2 miljarder dollar. Det motsvarar en 23-procentig minskning i volym och en 16-procentig minskning i värde jämfört med det fjärde kvartalet 2016.

– Det fanns flera ljuspunkter det första kvartalet, trots en politisk och makroekonomisk osäkerhet som gav skakiga förutsättningar för transaktionsmarknaden. I bland annat konsument-, energi- samt läkemedelssektorn skedde många affärer. Och vår bedömning är att M&A-aktiviteten kommer att öka under 2017, säger Anders Fast, Managing Partner Baker McKenzie Stockholm.

Störst antal affärer för perioden genomfördes i tekniksektorn där 182 gränsöverskridande transaktioner genomfördes till ett värde av 14,9 miljarder dollar. Affärer till det största värdet genomfördes i konsumentsektorn där 142 gränsöverskridande transaktioner ägde rum till ett värde av 113,3 miljarder dollar.

Den största affären under kvartalet var brittiska British American Tobacco:s förvärv av den återstående delen i det amerikanska tobaksbolaget Reynolds American för 60,7 miljarder dollar. Även fusionen mellan det franska märket Essilor International och det italienska märket Luxottica Group värt 25,4 miljarder dollar nämns i rapporten.

Enligt rapporten påverkade Brexit, ekonomisk osäkerhet i länder i södra Europa, såsom Spanien och Italien, och en serie omstridda valkampanjer de inkommande M&A-affärerna i EU. Bolag i EU stod endast för 17 procent av de gränsöverskridande affärerna, vilket kan jämföras med snittet om 35 procent sedan 2009.

Baker McKenzies index visar också transaktionsflödet mellan sju regioner: EU, Mellanöstern, Latinamerika, Nordamerika, Afrika, Asien-Stillahavsområdet och övriga Europa. Totalt genomfördes 760 transaktioner mellan dessa regioner till ett värde av 239,3 miljarder dollar.

– Svenska företag var inblandade i totalt 67 gränsöverskridande transaktioner till ett värde av 4.585 miljoner dollar under årets första kvartal. Motsvarande siffror för första kvartalet 2016 var 92 transaktioner till ett värde av 15.636 miljoner dollar. Sett till antalet gränsöverskridande affärer genomförde svenska köpare flest förvärv i USA, även sett till det totala värdet på transaktionerna hamnade USA i topp för de svenska bolagen, säger Anders Fast.

Den mest attraktiva måltavlan inom industri-sektorn under 2016 och första kvartalet 2017 var USA med 224 stycken affärer motsvarande 139,4 miljarder dollar. USA stod även för flest förvärv, 261 transaktioner motsvarande 90,6 miljarder dollar.

EQT Partners nämns i rapporten som ett av riskkapitalbolagen som förvärvat inom denna sektor under 2016 då bolaget förvärvade det tyska bolaget Bilfinger för 1,6 miljarder dollar. Diskussionen som förs är att det blivit allt mer vanligt att industribolag förvärvar andra industribolag med exemplet att den tyska giganten Siemens förvärvade spanska Gamesa för 7,5 miljarder dollar. PE-bolag kan å andra sida se möjligheterna i industribolagen och anse att de är bättre på att utveckla bolaget än ett konglomerat.

Platsannonser