Annons

Annons

Global- och räntefonder heta hos Nordnet

Spararna repar mod efter turbulensen 2018, men fortfarande väljer många trygga räntefonder, och säljer smala fonder med högre risk.

Börsen har rivstartat 2019. Fortfarande råder bland de flesta en samsyn kring vikande konjunktur i år, men i andra vågskålen finns en viss optimism att handelskonflikten ska kunna lösas.

– Spararna fortsätter att tro på aktiemarknaden, men väljer att sprida riskerna genom att placera brett i globalfonder, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Två räntefonder letar sig också in på listan över mest köpta fonder.

Annons

Annons

– Det visar att det fortfarande råder en viss försiktighet, vilket inte är konstigt med tanke på de signaler vi fortsätter få om en vikande konjunktur, säger Bratt.

Benägenheten att minska risken syns också på säljsidan. Småbolagsfonder, fonder som investerar i ett avgränsat geografiskt område eller i en enskild bransch får stryka på foten.

– Fonder med en smalare placeringsinriktning innebär en högre risk. Så hellre än att placera i enskilda landfonder väljer man exempelvis en tillväxtmarknadsfond, säger Frida Bratt.

De mest handlade fonderna i december hos Nordnets kunder i Sverige:

 

Mest köpta  fonderna i januari hos Nordnet:             

Spiltan Aktiefond Investmentbolag    

Länsförsäkringar Global Index    

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index    

Robur Access Asien Sek    

Spiltan Räntefond Sverige    

SPP Aktiefond Global    

DNB GI Index    

Robur Ny Teknik    

AMF Räntefond Lång    

SPP Aktiefond USA    

 

Mest sålda fonderna i januari hos Nordnet:             

JP Morgan India Fund

First State Global Resources

HSBC Gif Asia Ex Japan Eq Sm Cap

Simplicity Norden

Brummer Multi-Strategy 2Xl

Brummer Multi-Strategy

Healthinvest Smalll & Microcap A

UBS (lux) Es Russia

Öhman Sverige Hållbar

Nordea Småbolagsfond Norden

 

 

 

 

 

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Finansdagen – Fullsatt Grand Hôtel om hållbar finans

Göran Persson, styrelseordförande Swedbank. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
”Den ekonomiska hållbarheten hänger ihop med den sociala och miljömässiga hållbarheten”, sa Göran Persson från scen, som i vanlig ordning talade fritt utan manus. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen – mingel. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB. Stefan Sigemo/PWC.
SEB:s hållbarhetschef Marie Baumgarts varnar i sin dragning för att finansbranschen inte till fullo har ”prisat in” klimatets framtida utmaningar och kostnader. Av den anledningen kan finansbranschen ha en mycket stor klimatskuld, som långt ifrån alla i finansbranschen förstår eller tar hänsyn till. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Angelica Berg, hållbarhetschef, PWC. Stefan Sigemo/PWC.
PWC:s hållbarhetschef Angelica Berg konstaterar från scen att hållbarhet tidigare har setts som en kostnad och motpol till lönsamhet, vilket inte alls stämmer idag.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transp
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transparens. Och givet hur vårt kassaflöde ser ut – i ett företag där den sista pensionsutbetalningen nu är planerad till 2080-talet – blir det ingen konflikt i att maximera avkastningen och samtidigt vara hållbara.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått h
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått hantera utmaningar med koppling till hållbarhet. I företagens arbete är tidshorisonten typiskt sett för kort, medvetenheten om de negativa effekterna för dålig och informationsunderläget för stort.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.

Annons