Finans Nyhet

Första gröna obligationen i världen som anpassas till europeisk standard för gröna obligationer

Taggar i artikeln

Handelsbanken
Handelsbanken, DiösHandelsbanken, Diös
Foto: TT
Publicerad

Handelsbanken agerade grön rådgivare åt det svenska fastighetsbolaget Diös och skapade i samband med detta världens första finansieringsstruktur som inordnar sig under den föreslagna förordningen ”europeisk standard för gröna obligationer”.

Realtid.se

De första gröna obligationerna om 500 miljoner kronor emitterades i torsdags och intresset från investerare var, enligt Handelsbanken, mycket stort.

Enligt Climate Bonds Initiative – en icke-statlig miljöorganisation – har gröna obligationer om cirka 390 miljarder dollar emitterats globalt under 2021, och närmare 1,5 biljoner dollar totalt sett. Marknaden har varit oreglerad och har huvudsakligen byggt på en frivillig tillämpning av de riktlinjer som fastställts enligt principerna för gröna obligationer, Green Bond Principles, GBP, och Climate Bonds Standard.

Handelsbanken skriver i sitt pressmeddelande att detta är på väg att förändras inom EU till följd av det fokus som råder i Bryssel på att skapa ett hållbart finansiellt ekosystem, och genom EU-kommissionens lansering i juli av förslaget till förordning gällande en gemensam europeisk standard för gröna obligationer.

Annons

Syftet med den föreslagna standarden är att minska så kallad gröntvätt, greenwashing, genom att kräva att emittenterna säkerställer att de aktiviteter som finansieras via gröna obligationer stämmer överens med EU-taxonomin. Ambitionen är även att anpassa sig till och öka trovärdigheten på marknaden genom att introducera en ackrediteringsprocess för externa granskare, och genom att göra granskningar före och efter emissioner obligatoriska. Vidare innehåller standarden upplysningskrav för emittenter, en ny struktur som går under namnet ’Factsheet’ samt strängare krav på såväl löpande rapportering som på externa granskare.

Den regulatoriska övergången är, enligt Handelsbanken, mycket bredare än EU-taxonomin och europeisk standard för gröna obligationer. Företagens uppgiftsskyldighet kommer att förändras genom Direktivet om företagens hållbarhetsrapportering (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD), och investerare har redan på ett liknande sätt påverkats av EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar.

Annons