Olof Cristofersson, vd, Fondo. Foto: Fondo
Fonder

Fondo lanserar fondsparande utan provision eller plattformsavgift

Nystartade fondplattformen Fondo lanserar fondsparande utan provision eller plattformsavgift samt fria sparkonton.

Uppdaterad 2021-04-15
Publicerad 2021-04-15

Den nystartade svenska fondplattformen Fondo, med en fristående teknisk plattform, börjar från och med idag 15 april erbjuda  provisionsfri och plattformavgiftsfri fondhandel och även kostnadsfria sparkonton. Det framgår av ett pressmeddelande. Fondo kommer samtidigt att erbjuda värdeadderande tjänster till fasta avgifter. Kunderna kan valfritt välja att prenumerera på dessa, säger Fondo.

– Dagens fondsparande leder till stora inkomster för fondplattformarna. Kunderna betalar dyrt för tjänster som egentligen inte tillför något värde, eller ens behöver kosta något. Därför grundade vi Fondo, som erbjuder ett smart och effektivt fondsparande där så mycket pengar som möjligt stannar kvar hos kunden, säger Olof Cristoferson, vd för Fondo, i en presskommentar.

Enligt Fondo utgör förmedlingsprovisioner, så kallade kickbacks cirka 30–50 procent av förmedlingsprovisioner.

I februari meddelade Finansinspektionen att myndigheten ville förbjuda kickbacks inom fondbranschen.

Svenska fondsparare betalade 35 miljarder i avgift 2020, enligt SVT.

I början av mars aviserade Avanza att banken kommer att ge tillbaka alla fondavgifter, inklusive eventuella växlingsavgifter, till alla nya och befintliga kunder med ett sparkapital som ännu inte överstigit 50 000 kronor. Ett liknande beslut att ge tillbaka fondavgiften fatttade även Mangold Fondkommission.

Platsannonser

Logga in