Helg Helg

Veckans vintips: Viner till mustiga grytor

Taggar i artikeln

Finrummet vintips
FinrummetFinrummet
Foto: Max Delsid via Unsplash
Publicerad

Det finns en utmärkt druva som passar till kött och dess mustiga, kryddiga tillbehör och det är Syrah. 

Åh det är höst och jag får mycket kött att ta hand om. Då vill jag servera lite mustiga, kryddiga tillbehör och det blir en viss sötma. Ja det finns egentligen bara en druva som bär detta: syrah. Och vi åker till Rhonedalen. Det går också att åka söderut i Provence och Sud-Ouest. Den som blivit shiraz med resten av världen.

Har du en härlig Chteauneuf du Pape liggande så är detta tillfället. Jag är ju i Europa för mina viner så här kommer mina förslag.

Bandol – klassiskt område i Provence

Bandol_1.png

Annons

Här finns ett vin i ordinarie sortiment: La Bastide Blanche 2019

Frankrike, Provence, Bandol, Nr 2262, 189 kr

Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, svartpeppar, plommon, kakao, rosmarinoch lagerblad.

Annons

70 procent mourvèdre, 25 procent grenache, 3procent cinsault och 2 procent carignan. Ofiltrerat och naturliga jäsmetoder.

På kusten mellan Toulon och Marseille.

Mest Rhône för pengarna – Côtes du Rhône

Delas.png

Annons

Delas Saint-Esprit, Côtes-du-Rhône, 2019

Det här vinet är ju som en summering avRhône-dalen. De lite enklare fär gärnasvartpeppar, choklad, lakrits och är lite varmare.

Ju mer söderut du kommer desto varmare är vinerna i smaken och där blandas även andra druvor in.

Väldigt kryddigt och gott. Nr 71832, 109 kr

Snyggast – Emmanuel Darnaud Crozes-Hermitage Au Fil du Temps 2018

Croze.png

Ett av mina favoritviner från Rhonedalen är Crozes-Herimitage som ligger på östra sidan och med sina sluttningar skapar ett finessfullt och klassiskt Rhonevin från norra dalen. De klassiska tonerna av vitpeppar, rökighet, örter, viol och lagerblad. De kombinerar fullkropp och kraft med finess och stil.

Jag tycker inte alls att Systembolaget lyckats med sina urval av Crozes-Herimitage så välj gärna att köpa via näthandlare.

Vinerna är utmärkta till vilträtter och förstås lagringsbara.’

Till detta klassiska vin har man uteslutande använt sig av syrah med en snittålderpåvinstockarna på 35+ år. Druvorna kommer från olika vingårdslägen och plockas för hand ochfår genomgå kall maceration före jäsning.

Finns på Wine Finder för 449 kronor

Hela veckans utgåva av Finrummet

Veckans fråga: Vad tycker du är en bra affärslunch?

Äta vid bardisk: Hög stökkänsla går hem

Lisa Lönners krönika: Om jakten och människan

Rådjur: Ljusare viltkött med mild viltsmak

Veckans kockknep: Att steka viltfilén

Veckans recept: Rådjursgryta med palsternacka

Annons