Helg Helg

Veckans recept: Rådjursgryta med palsternacka

Taggar i artikeln

Finrummet
FinrummetFinrummet
Foto: Lisa Lönner
Publicerad

Sä här lagar du en jaktsäsongsenlig rådjursgryta på bog och grytbitar med palsternacka och syrade rönnbärskapris.

Rådjursgryta på bog och grytbitar

Dessa ingredienser behöver du: 

  • 1 kg rådjursbog eller grytbitar
  • 5 mindre lökar
  • 1 kvist timjan
  • 1 flaska porter
  • 2 äpplen
  • 1 morot
  • 1 paket rökt bacon
  • Valfri svamp
  • 5 kryddpepparkorn
  • Lite olivolja
  • Salt
  • Peppar

Utrustning:

Du behöver: vass kniv, gjutjärnsgryta, stekpanna

Så här gör du

  • Skär en lök i två halvor och resten i klyftor
  • Skala och skär moroten i pengar
  • Kärna ur och skala äpplena. Skär i ringar.
  • Hacka bacon
  • Värm en gjutjärnsgryta (se ovan Le Creuset)
  • Stek kött i hett smör på hög värme och ha sedan i lökar, morötter, porter, timjankvistar, kryddpeppar och bacon
  • Låt stå och koka minst fem timmar på låg värme. Rör då och då och häll på vin eller vatten så att det hela tiden täcker och är såsigt
  • Stek lökarna och svampen som återstår snyggt i olivolja, toppa med dessa vid servering

Palsternacka

Ingredienser:

  • 500 gram palsternacka
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven ost
  • Salt. vitpeppar

Utrustning

Du behöver: mixer

Gör så här (detta går att förbereda och sedan värmas upp)

  • Koka palsternacka tills mjuk
  • Mixa mjuk. Lägg i osten, mixa lite till. Häll nu sakta på grädde tills det är en snygg puré.
  • Salta, peppra

Syrade rönnbärskapris

FinrummetFoto Lisa Lönner

Annons

Rönnbär är ju inte goda och kräver behandling. Klassikern som du hittar i varje bok är ju rönnbärsgelé och det är supergott. Vill du ha bären hela och dekorera vackert med dem så rekommenderar jag mitt recept på rönnbärskapris.

Ingredienser:

  • Rönnbär en halv liter
  • Lag: 2 dl vitvinsvinäger, 1 dl socker och 3 dl vatten
  • 2 kryddpepparkorn, en vitlöksklyfta, en kvist dragon eller annan krydda efter önskemål

Gör så här:

  • Skölj bären mycket noga, flera gånger. Lägg dem i vatten i en stor bunke cirka en timme. Därefter silar du av vattnet.
  • Lägg bären över natten i en låda med grovsalt eller havssalt. Se till att bären är täckta med salt så skaka gärna lite på lådan.
  • Skölj bären dagen efter.
  • Gör lagen: Koka upp vinäger, socker, dragon, vitlök, kryddpeppar. Dra av från plattan och låt kallna.
  • Lägg in bären i lagen. De håller sig i en burk i kyl cirka en månad.

Hela veckans utgåva av Finrummet

Veckans fråga: Vad tycker du är en bra affärslunch?

Äta vid bardisk: Hög stökkänsla går hem

Lisa Lönners krönika: Om jakten och människan

Rådjur: Ljusare viltkött med mild viltsmak

Veckans kockknep: Att steka viltfilén

Veckans vintips: Viner till mustiga grytor

Annons