Finrummet
Vintips

Veckans vin: Slå på stort till julmaten med röd Bourgogne

Snart är det dags för jul och till julens mat som håller viss sötma, krämighet och beska krävs oftast en öl. Men du som vill dricka vin över jul har ändå några bra alternativ att välja på. Lisa Lönner går igenom olika viner fram till och med jul. 

Uppdaterad 2021-11-18
Publicerad 2021-11-18

Till varmrätten vill du kanske plocka fram ett fint rött och då är en riktigt bra Bourgogne ett av de bästa alternativen. Här kanske du väljer en Volnay, en av de alldeles mest fantastiska byarna i Bourgogne. Jag går igenom tre alternativ om du vill slå på stort vid julbordet.

Vackra lilla byn Volnay på Guldkusten Côte d´Or (det är ingen kust, jag älskar namnet) var från 1200-talet ett sommarresidens för Bourgognekungarna och vinerna fick från 1700-talet och framåt oerhört bra rykte för sina högkvalitativa röda viner. Appelationen sträcker sig lustigt nog en bit in i Meursault och de röda viner som kommer därifrån heter Volnay-Santenots. Det är främst Pinot Noir som odlas men druvorna Chardonnay, Pinot Blanc och Pinot Gris är också tillåtna. Nästan hälften av arealen är Premier Cru-lägen, dock finns inga Grand Cru. Silkigt, lent och fint är några av orden om en riktig Volnay. Vinerna är eleganta, aromatiska och ofta mer balanserade tanniner vilket gör dem till utmärkta julbordsviner. Här kommer mina två favoritproducenter.

Cossard 1er Cru Les Lurets 2018 Magnum

Frédéric Cossard började från noll i världens mest prestigefyllda vinregion. Som ingenjör i mjölkindustrin fick Fred resa runt en hel del i Bourgogne och Beaujolais, och hans erfarenheter av att göra rå och opastöriserad ost fick honom tidigt att tro på möjligheten att använda samma filosofi kring vin. Cossard har arbetat ekologiskt från början och valt att jobba väldigt avskalat i källaren. Oftast tillsätts inte ens svavel – något som fortfarande idag är väldigt ovanligt i vin från så dyra vinmarker som de i Bourgogne. Fred Cossard har, med sin överväldigande personlighet, sin närhet till både skratt och ett extra glas samt sina hårda arbetsinsatser, blivit ett ansikte utåt för det här sättet att jobba i vinmarker och källare i Bourgogne. Idag arbetar han med delvis biodynamiska metoder i både vingårdar och källare, men Frédéric föredrar att kalla sin metod ”homeopatisk”. Han använder preparat av örter i vingårdarna och buteljerar vinerna efter månens cykler.

Vinet finns hos Vin och Natur (>> https://vinnatur.se/bonde/domaine-de-chassorney/) att köpa via privatimport och du kan även få tag på flaskor via Vivino.

Volnay 2019 (Qvevris), 1500 ml 1431 kronor

Domaine Marquis d'Angerville

När nuvarande markis d'Angervilles farfar trotsade dåvarande vinagenternas korrupta syn på att blanda vin och började göra vin från den egna egendomen på 1920-talet skapades grunden till en av Volnays mest prestigefulla viner. Familjen har tidigt börjat experimentera med att få fram utsökta viner från unika fält och viner på olika lägen med fina vinstockar. Nu har man också börjat producera viner biodynamiskt. Den 9 september släpps fyra av dessa viner på webblansering på Systembolaget och det kan vara läge att lägga undan några i källaren eller köpa en flaska till julmaten. Årgång 2019 är den tredje årgången i rad som klassas som mycket bra för Bourgogne. Vinerna har mer mogna tanniner än de hade årgång 2018 samt även friskare syra vilket gör vinerna till klassiska exempel på elegant röd Bourgogne. Vinerna är relativt tillgängliga redan i sin ungdom men dom som har tålamod och möjlighet att lagra vinerna kommer att bli rikligen belönade. Champans kan rekommenderas, den ligger i min källare iallafall.

2019 Volnay 1er Cru Clos des Ducs, varunr: 93653-01, pris: 1 699 kr, 750 ml, 48 flaskor.

2019 Volnay 1er Cru Champans, varunr: 93655-01, pris: 1 169 kr, 750 ml, 72 flaskor.

2019 Volnay 1er Cru Fremiet, varunr: 93652-01, pris: 959 kr, 750 ml, 36 flaskor.

2019 Bourgogne Rouge, varunr: 95669-01, pris: 349 kr, 750 ml, 60 flaskor.

Vi återkommer med fler julmatstips framöver, både öl och vin.

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Inte längre alltid bättre att välja kyckling före biff

Tio snabba till restaurangsentreprenören Pontus Frithiof

Realtids affärslunchindex: På La Tour blir det alltid affär!

Veckans kockknep: Att välja och steka det perfekta köttet

Veckans vin: Slå på stort till julmaten med röd Bourgogne

Platsannonser

Logga in