Helg Helg

Veckans recept: Krispig rätt på ost och apelsin till morgonstjärnan

Taggar i artikeln

recept riesling Wongraven
FinrummetFinrummet
Foto: Lisa Lönner
Publicerad

Veckans recept matchar Wongravens Morgenstern Black Label Riesling, ett vin som serveras på Norges trestjärniga Michelinrestaurang Maaemo.

En krispig morgon i tyska Pfalz sitter Sigurd Wongraven på en sten och funderar på vad hans nya vin ska heta. Inte förvånad att det blev morgonstjärna. Jag tänker att vad äter man till en tysk krispig riesling i morgondimma?

Morgenstern Black Label är Grosse Lage Riesling från Pfalz lagrad på 10-12 år gamla fat och kan hållas 15-25 år. Enligt mig det bästa vinet i provningen och jag blir glad och tänker på vad jag ska laga. Det släpps varje år en gång och i år får vi 60 flaskor till Sverige. I Norge totalt 160 magnumflaskor i år och en del av vinet släpps direkt till Norges trestjärniga Michelinrestaurang Maaemo i nya området Björkvika precis bredvin Munchmuséet. Priset är högt men det var det värt denna morgonstjärna och om den får ligga still i källaren troligen ännu bättre. 

Jag inspieras som ni vet ofta av vinet för att skapa maten. Till detta vin går det utmärkt att äta en rätt av smakrik fisk, skaldjur med smakrika tillbehör eller någon typ av fågelrätt. Men det jag tänker på en morgon får bli en god lite vintrig osträtt som kan ätas som frukost med vin i krispig morgondimma. När jag arbetade i Österrikiskt kök gjorde vi en friterad camembert med hjortronsylt men här tänker jag en variant på det med högre syra och utan alltför mycket socker.

Annons

Missa inte säljstarten den 9 november klockan 10.00 om du vill lägga undan en flaska i källaren:

Wongraven Morgenstern Black Label Riesling, 2020, Nr 54368, 849 kronor

Bakad vit ost och sallad på apelsin, rostad valnöt och grillad sallad 

Recept 4 personer, tillaggningstid: cirka 30-45 minuter

Annons

Ingredienser:

  • 200 gram vit ost med mildare smak, exempelvis ung getost (vit Caprin i Sverige), Brillat Savarin eller Camenbert
  • Två små hjärtsallad
  • 3 msk neutral olja
  • 1 msk Äppelcidervinäger
  • Havssalt
  • 1 apelsin
  • Stjärnanis
  • 3 msk brunt socker
  • 2 dl vatten
  • 8 st Valnötter

Utrustning:

Du behöver:

Annons
  • 4 ungsfasta små skålar
  • 1 järnstekpanna eller grillpanna

Gör så här:

  • Skär hjärtsallad i fyra halvor
  • Blanda en dressing på olja, vinäger och salt
  • Gilla hjärtsalladen med snittytan nedåt så den blir svart på ena sidan. Lägg i en bunke och häll dressingen över, täck bunken och låt stå
  • Skala och skär apelsinen i så små bitar du kan få till. Koka upp 2 dl vatten med socker och stjärnanis. Låt stå och dra en stund.
  • Sätt ugn på 220 grader.  Fördela osten i ugnsfasta skålar, baka tills den får lite yta på ovansidan.
  • Ta ut och lägg hjärtsallad och apelsinkompott ovanpå.
  • Servera med bröd!

Hela Finrummet denna vecka >>

Sigurd Wongraven: Multitalangen som skapar vin, konst och musik

Frukost på väg ut i världen: Pontus in the Air 

Veckans recept: Krispig rätt på ost och apelsin till morgonstjärnan

Realtids affärslunchindex: Nordiska Kantinen

Lisa Lönners krönika: Kreativa crossroads – när konst möter musik och vin möter musik

Annons