Helg Helg

Veckans kockknep: Gör rätt med vacmaskinen

FinrummetFinrummet
Foto: Shutterstock / TT
Publicerad

Med en vakuumförpackare, en vacmaskin, kan du inte bara laga mat som sedan behåller sin näring utan även få mer plats i frys och kyl.

Du kan inte vara utan en vacuum-maskin,  vac-maskin, alltså en vakkuumförpackare för att laga mat sous-vide. Det finns mindre, lätt manuella maskiner som fungerar väl för hemmakocken. Du kan göra krispiga grönsaker på låg värme som behåller alla vitaminer, antioxidanter och mineraler bättre men framför allt behåller de också sin färg.

FinrummetVacuumpackade grönsaker. Foto: Lisa Lonner

Du kan få råvaror att hålla längre och ta mindre plats i frys och kyl med platta, snygga och organiserade förpackningar. Alla typer av marineringar, inläggningar och rimningar går snabbare i vac. Och nu vid julbordet så håller alla charkvaror och fiskar mycket längre i vac.

Annons

Sist men inte minst: sous-vide-köttet

Här har jag en mycket viktig sak att förmedla. Det är oädla delar som ska lagas sous-vide, inte fina filéer och ädelt, fettsprängt kött av finaste kvalitet. Finare kött mår alltid bäst av en snabb studs i varm panna med mycket smör, flingsalt och peppar, alternativt på grillen.

Satsa på en vacmaskin.

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Inget är rätt eller fel vad gäller jul

Mytomspunna lanseringar: Bob Dylans premium-whiskey och Salons 2012 champagne

Snabblunch: Skippa kedjorna – upptäck Stockholms äkta hål i väggen

Veckans recept: Vildsvinspastrami med bondbönecrème

Veckans kockknep: Gör rätt med vacmaskinen

Annons