Finrummet
Foto: Heaven's door
Veckans vin

Mytomspunna lanseringar: Bob Dylans premium-whiskey och Salons 2012 champagne

Nu släpps i Sverige 200 flaskor av Bob Dylans premiumwhiskey och även 60 flaskor av eftertraktade årgångschampagnen Salon 2012. Realtids Lisa Lönner recenserar.

Uppdaterad 2021-12-03
Publicerad 2021-12-02

Några få flaskor av Bob Dylans egen whisky

Finrummet
Foto: Heaven's door

Bob Dylan lanserar nu 200 flaskor av sin Heaven’s Door Straight Rye Whiskey i Sverige. I USA blandar man ju oftast olika sorter i sin whisky och detta kallas blended whiskey med den amerikanska stavningen med e. Här talar vi dock om en straight rye, det vill säga en whisky på råg och detta är den kände låtskrivarens egen premiumwhiskey lagrad på både amerikanska och franska fat. Buteljen är inspirerad av hans samling av metallskrot.

Heaven’s Door Straight Rye Whiskey har lagrats i sju år på nya amerikanska ekfat och sex månader på rostade ekfat från bergsområdet Vogeserna i nordöstra Frankrike. De franska faten har en avlång cigarrliknande form som gör att en större del av innehållet kommer i kontakt med ek jämfört med traditionella fat. Eftersom faten är lättrostade får whiskeyn en mild och finstämd karaktär.

– Med Heaven’s Door ville vi skapa en amerikansk whiskeykollektion som, i sig själv, berättar en story. Jag har rest i årtionden och jag har kunnat prova det bästa destillat som whiskeyvärlden kan erbjuda, förklarar Bob Dylan i ett pressmeddelande.

2018 släpptes tre sorters whiskey: Straight Rye Whiskey, Double Barrel Whiskey och en Tennessee Straight Bourbon. Och det är 200 flaskor av Heaven’s Door Straight Rye Whiskey som nu lanseras på den svenska marknaden.

Heaven’s Door Straight Rye Whiskey

200 flaskor lanseras i Systembolagets beställningssortiment måndagen 29 november.

Heaven’s Door Straight Rye Whiskey har en fyllig munkänsla, en mjuk och men ändå distinkt smak av råg och tydliga toner av apelsinskal, koriander och kryddor.

Pris:729 kr, Nr:53435,  Storlek:70 cl,  Alkoholhalt:43%, Producent: Heaven's Door Spirits

Champagne: Salon 2012

Finrummet
Nu på fredag lanseras Salon 2012. Foto: Salon

Salon skapades i början av förra seklet av visionären, esteten och champagneälskaren Aimé Salon. Aimé salon såg den kvalitativa potentialen i druvorna från byn le Mesnil-sur-Oger och bestämde sig för att göra ett vin från olika små vingårdar. Det skulle bara tillverkas de år som skörden bar på den kvalitetspotentialen. Salon önskade att det skulle uteslutande vara gjort på Chardonnay, det vill säga Blanc de Blancs. Det var på denna tid väldigt banbrytande. 1905, som kom ut 1911, var den första årgången och nu lanseras årgång 2012, nummer 43 i raden av årgångar. Viniferingen är enkel och har förblivit i stora drag densamma genom åren. Druvorna pressas i le Mesnil i en press som endast används för Salon. Musten jäser sedan i rostfria tankar men vinet genomgår inte malolaktisk jäsning. Det lagras sedan i snitt tio år på sin jästfällning innan de första flaskorna ”dégorgeras”. ”Remuagen” sker för hand. Årgång 2012 var en utmaning vädermässigt men det visade sig att kvaliteten på skörden och dess vin var mycket hög.

Nr 92201, pris 6 599 kr och det finns endast 60 flaskor att tillgå.

Hela Finrummet denna vecka >>

Lisa Lönners krönika: Inget är rätt eller fel vad gäller jul

Mytomspunna lanseringar: Bob Dylans premium-whiskey och Salons 2012 champagne

Snabblunch: Skippa kedjorna – upptäck Stockholms äkta hål i väggen

Veckans recept: Vildsvinspastrami med bondbönecrème

Veckans kockknep: Gör rätt med vacmaskinen

Platsannonser

Logga in