Helg Helg

Julspecial: Ett smaskigt yogapass: Koka kola till julen

Taggar i artikeln

Finrummet
FinrummetFinrummet
Foto: Lisa Lönner
Publicerad

Att koka kola kräver närvaro, och tålamod, och kan liknas till ett yogapass, anser Realtids Lisa Lönner som ger tips om hur du ska lyckas med att koka julens bästa kola.

Kola är ett av de godaste inslagen på julbordet. Personligen kan jag inte äta knäck, det är för hårt så jag föredrar kola. Det är egentligen en kontemplativ aktivitet som kräver närvaro. Viss matlagning är av den karaktären att det nästan är som en yogaklass. Kola är inte komplicerat men det kräver närvaro. Se mina tekniktips nedan.

Grundrecept

  • 3 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk havssalt
  • 100 gram smör

Smaksättning, tips

  • Citronzest från rivjärn (bara det gula på skalet, det vita blir beskt)
  • 5o gram smält mörk choklad
  • En fin vaniljstång, uppskuren längs med så fröna kan koka ut och smaken från stången kommer ut i kolan
  • Lite pepparmyntsolja (finns att köpa äkta olja)

Teknik

  1. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka aldrig dubbel sats, det går inte! Gör en form redo som är cirka 25 gånger25 med ett smörat papper i botten.
  2. Koka upp så allt smälter, och rör en gång. Nu får du inte röra mer, då sockrar den sig. Jag vet, det är en utmaning, man vill liksom göra något men här, my darling, kan du inte göra något annat än att stå och stirra. Nu får du inte lämna spisen: stå där och bara vara. Svårt i december.
  3. Låt nu koka ordentligt (ca 5-6 på elspisen) så det bubblar. Ha en termometer till hands. Det tar tid och den ska upp i 124 grader exakt. Temperaturen planar ut vid ca 118 och ligger på en platå ganska länge innan den går uppåt så det är bra att ha tålamod här. Man tror det är klart och det är det inte. Vänta. Och avvägningen är svår här eftersom termometern ska stickas ned minimalt. Rör inte för guds skull, rör inte.
  4. När det blir 124 exakt så häller du ut kolan i formen. Du kan om du vill göra kulprovet. Då lägger du ned en liten bit kola i iskallt vatten. Den ska vara seg och fin. Men jag kör på graderna och litar på det.
  5. Låt stå ett par timmar. Skär kolan och slå in i små paket av smörpapper eller vackert julpapper. Är du riktigt avancerad så sätter du på en liten dekal med en ängel eller liknande på varje så uppstår det otroligt juligt och fin känsla kring det hela.

Vad passar att dricka till kola?

Jo förstås en liten lagrad whisky. Eller varför inte ett sött vin med mycket kraft i, en Tokaj exempelvis.

God söt jul!

Hela Finrummets julspecial här >>

Lisa Lönners krönika: En jul i nedvarvnings tecken till er alla!

Julspecial: Motverka ditt Covidskräck med hygienregler i restaurangsklass

Covidsäkra julbordet: Lägg allt på tallrik

Restaurang: Här kan du äta i jul och nyår

Veckans kockknep: Putsa finsilvret utan kemikalier

Julspecial: Ett smaskigt yogapass: Koka kola till julen

Julspecial: Supersnabba cognacsdoftande patésnittar

Veckans recept: Glöggbräserad högrev

Annons