Börs

Finansdepartementet utreder Nuder-händelserna

UPPDATERAD Anklagelserna mot förre finansministern Pär Nuder om olämpligt beteende i samband med skid-VM i Åre undersöks av finansdepartementet. Fastighetsbolaget Fabege överväger att göra detsamma.

Uppdaterad 2019-03-14
Publicerad 2019-03-14

I går avslöjade SVT att Pär Nuder tvingades bort från posten som ordförande i det börsnoterade skidanläggningsbolaget Skistar, efter uppgifter om olämpligt beteende i samband med skid-VM i Åre i januari.

Pär Nuder var socialdemokratisk finansminister 2004–2006. Nu är han styrelseproffs, men efter avpolletteringen från Skistar ifrågasätts nu hans uppdrag både i Tredje AP-fonden och fastighetsbolaget Fabege. 

Finansdepartementet meddelar att det pågår en utredning kring Pär Nuders uppdrag för Tredje AP-fonden.

”Vi undersöker vad som har hänt och har kontakt med inblandade parter. Vi tar det här på största allvar. Departementet följer ärendet och vi ser till att skaffa oss information just nu”, skriver ansvarige minister Per Bolunds pressekreterare Frida Färlin till SVT.

En av huvudägarna till Skistar, Erik Paulsson, står även bakom fastighetsbolaget Fabege. Inför stämman är Pär Nuder föreslagen till omval som styrelseledamot där han suttit ett antal år. Bo Forsén, med koppling till Paulssons bolag Backahill, säger till Dagens Industri att han överväger att kalla in valberedningen till ett extramöte på grund av de nya uppgifterna.

Pär Nuder är även styrelseordförande i pensionsjätten AMF, där LO och Svenskt Näringsliv äger hälften vardera.

Han anser sig ha blivit en bricka i ett maktspel kring Skistar. Men erkänner i en intervju med Svenska Dagbladet att han uppträdde berusad under skid-VM i Åre.

– Du kan ringa runt till vem du vill i Åre och höra om jag betedde mig olämpligt. Jag var där i två veckor. Jag var på kungamiddagar, jag diskuterade OS-ansökan med statsministern och jag var med på flera middagar med internationella skidförbundet. Jag såg vartenda tävlingsrace i 14 dagars tid. Ingen hade under de här 14 dagarna synpunkter på mig som ordförande, säger Pär Nuder till SvD.

Vad är det du har gjort som är olämpligt?

– Att jag har varit berusad.

 

Platsannonser