Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier (t.v.) och dess generaldirektör Erik Thedéen (t.h.) | Foto: Gustav Peldán Carlsson
Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier (t.v.) och dess generaldirektör Erik Thedéen (t.h.) | Foto: Gustav Peldán Carlsson
Bank

FI dementerar uppgifter om Nordea

Myndigheten tillbakavisar SvD Näringslivs uppgifter om att storbanken skulle tvingas till en nyemission på mellan 50 och 80 miljarder kronor. "Behovet av ytterligare kapital kommer att vara väsentligt lägre än vad som anges i artikeln".

Uppdaterad 2016-06-21
Publicerad 2016-06-21

Under måndagskvällen publicerade SvD Näringsliv en artikel där det, med hänvisning till en hemlig promemoria på Finansinspektionen, fastslogs att Nordea systematiskt underskattat riskerna i sin utlåning till företag.

Det fastslogs vidare att banken därför saknade stora summor pengar och således kunde tvingas till en nyemission på 50-80 miljarder kronor.

Idag tisdag kommenterar Finansinspektionen SvD Näringslivs uppgifter i ett pressmeddelande.

Där dementeras uppgiften att Nordea skulle sakna stora summor pengar till följd av felaktig riskbedömning i utlåningen.

Finansinspektionen poängterar dock att den utvärdering som man nu genomför avseende riskvikter för företagsutlåning troligtvis kommer att leda till höjda kapitalkrav framöver.

Att Nordea skulle tvingas till en nyemmission om 50 till 80 miljarder kronor, som anges i SvD Näringslivs artikel, bedömer Finansinspektionen trots det som osannolikt.

"För Nordeas del kommer så vitt nu kan bedömas behovet av ytterligare kapital att vara väsentligt lägre än vad som anges i artikeln", skriver FI i pressmeddelandet.

Platsannonser

Logga in