FinansNyhet

Fd PWC-toppen Hans Börsvik tar över klubban i Realtid

PWC, Hans Börsvik, Realtid MediaPWC, Hans Börsvik, Realtid Media
"Det är bra journalister på en bra tidning som har påbörjat en turn around. Jag tycker det känns lockande att vara med på den resan framåt", säger Hans Börsvik som nu kliver in som styrelseordförande i Realtid Media AB.  
Publicerad

Hans Börsvik, tidigare vd på revisionsjätten PWC under många år, greppar ordförandeklubban på Realtid. ”Jag lockas av Realtids tillväxtambitioner”, säger han.  

Realtid.se

– Det är bra journalister på en bra tidning som har påbörjat en turn around. Jag tycker det känns lockande att vara med på den resan framåt, säger Hans Börsvik som nu kliver in som styrelseordförande i Realtid Media AB.  

Börsvik har sedan 2014 varit verksam som rådgivare, styrelseledamot och mentor inom områden som affärsverksamhet, utbildning och entreprenörskap, jämställdhet och mångfald. Bland annat är han ledamot i Stockholms Universitets styrelse. 

– Jag är engagerad i cirka femton bolag – arbetar antingen i styrelsen eller i en advisory board. I åtta bolag är jag ordförande. Jag gillar ordförande-rollen – att leda, fördela, hålla ihop – och brinner för ledarskap och organisationsutveckling.  

Annons

Större delen av sin karriär har dock Hans Börsvik ägnat sig åt revisionsjätten PWC där han blev anställd redan 1980 – ett år innan han blev auktoriserad revisor. 1989 blev han regionchef, 2005 fick han rollen som vice vd och chef för den nationella rörelsen. 2009 befordrades han till vd – en roll han behöll till och med 2013.  

– Man kan säga att jag har kombinerat min yrkesroll som revisor med ledarskap.  

I rollen som vd för PWC har Hans Börsvik haft en hel del med journalister och medier att göra – men inte från ”insidan”. Under perioder har revisionsbranschen granskats hårt och under dessa har Börsvik börjat dagen klockan fem med mediehantering.  

Annons

Carolina NeurathCarolina Neurath.

Särskilt hett om öronen blev det 2010 när SvD Näringsliv publicerade en serie granskande artiklar om de fyra stora revisionsbolagen som belönades med Guldspaden.  

– Jag skulle egentligen ha åkt till en världskongress i Malaysia. Men det vara bara att ställa in den resan. Istället läste jag SvD klockan fem varje morgon och satte igång mediehanteringen på morgontimmarna, säger Hans Börsvik och fortsätter: 

Annons

– Jag träffade journalisten Carolina Neurath i efterhand och tackade henne för artiklarna. De fick oss att inse att våra medarbetare ska känna till våra ersättningssystem och karriärvägar – inte genom Svenska Dagbladet utan genom oss själva. De innebar att vi blev mycket öppnare.  

Hur viktigt är det med granskande journalistik? 
– Jätteviktigt. Det är inte bara en demokrati- och maktbalansfråga. Det är också vitaliserande för näringslivet. Företagen tvingas skärpa till sig vad gäller information, kommunikation och transparens. 

Hans Börsvik efterträder Peter Liljestrand i rollen som ordförande. Peter Liljestrand är sedan förra sommaren största ägare i Realtid, och vill nu få mer tid att jobba som aktiv ägare. Han kommer framöver att ingå i företagets advisory board.

 

Annons