Annons

Annons

PwC

Standardiserad digitalisering av den finansiella rapporteringen är ett viktigt steg för att skapa till tillförlitlig finansiell information från Europas noterade företag. PWC:s Per Thorling och Anna Lindén reder ut vad som krävs i framtiden.

Fler kvinnor i toppledningen genererar stabila vinster och finansiella avkastningar med lägre risk. Det visar en ny rapport från Pwc.

En tydlig trend i revisionsbranschen är att många byråer bygger upp sina rådgivningsavdelningar. "Vi har fått bli strategiskt duktiga på att positionera våra rådgivningskollegor så att de får samma nätverk som våra revisorer. Det är så vi kan bygga en stor rådgivningsaffär när det är dags att rotera ut en kund", säger Patrik Anderbro, vd för KPMG.

Efter uppgifter i veckan om att både Synsams och Cabonlines ägare valt att vänta med börsnotering – IPO – på grund marknadsturbulensen är frågan om intresset för börsnoteringar svalnat av? Realtids fredagspanel ger sin syn på klimatet för börsintroduktioner just nu.

 

Beskedet att den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs väljer revisionsbyrån Mazars efter nästan ett århundrades samarbete med PWC har slagit ned som en bomb i revisionsvärlden. “Vi är stolta” säger Marianne Sandén-Ljungberg, vd för Mazars i Sverige, till Realtid. 

EU:s kommande lagförslag för hållbara investeringar ställer nya krav på finansbranschen. Tre hållbarhetsexperter från  PWC uppmanar näringslivet och politikerna att snarast börja samarbeta. Annars finns risk för att onödiga förbud införs.

En färsk undersökning från PWC visar att hälften av bolagen i undersökningen var utsatta för cyberattacker under 2018. Två tredjedelar räknar med att 2019 blir ett år med ännu fler attacker än under förra året.

Noterade företag har i praktiken enbart The Big 4 (Deloitte, EY, KPMG, PWC) att välja på. Situationen har förvärrats genom reglering på EU-nivå. Det skriver Jan Marton, docent och verksam vid Handels­högskolan i Göteborg.

Allt fler vd:ar inom försäkringsbranschen betraktar digitaliseringen som en möjlighet istället för ett hot. Det visar en ny undersökning från revisions- och rådgivningsbyrån PWC. "Man bör påminna sig om att hastigheten och kraften i digitaliseringen bara accelererar", säger Per Thorling, ansvarig för konsultverksamheten mot försäkringsbranschen på PWC till Realtid.

Inom skatteområdet är analys av data ännu i sin linda. Endast 22 procent av storbolagscheferna uppger att de har tillgång till rätt data. "Det som överraskar mig är att resultatet såg likadant ut för tio år sedan trots att tekniken har gått framåt i en rasande fart sedan dess," säger  Kim Jokinen på PWC.

Sidor