Trots 7 000 kronor mer per kvadratmeter väljer fler företag att lämna ytterområden för centrala lägen. Nu växer polariseringen på kontorsmarknaden.
Dyrare men attraktivare – därför vallfärdar företag till city


Mest läst i kategorin
Den svenska kontorsmarknaden står inför en vändpunkt.
Efter flera år av stigande vakanser och osäkerhet spår analysföretaget Citymark att den negativa trenden är på väg att brytas.
Missa inte: Lista: Fastighetsbolagen som handlas för rekordrabatter. Realtid
Samtidigt syns en tydlig polarisering mellan attraktiva centrala lägen och mer perifera kontorsområden.
”Konjunkturen vänder med bättre arbetsmarknad och fler sysselsatta som behöver en arbetsplats”, säger Tor Borg, analytiker på Citymark, till Fastighetstidningen.
Flyr ”Sveriges Silicon Valley”
För Kista blev nyheten om IBM:s flytt ännu ett bakslag.
Den amerikanska IT-jätten, en pionjär i området som en gång kallades för ”Sveriges Silicon Valley”, lämnar nu sina 6 500 kvadratmeter hos Atrium Ljungberg (börskurs Atrium Ljungberg) – efter nästan 50 år i området.

Så låtsas de att vara upptagna på jobbet
Gen Z får ofta kritik för att vara lata, oengagerade och ointresserade av traditionellt arbete.
Flyttlasset går till centrala Stockholm.
”Det är i linje med vad som efterfrågas av våra medarbetare”, säger IBM:s Sverige-vd Vahid Zohali till Dagens Industri.
Senaste nytt
Stor prisskillnad
Vakansgraden i Kista var i oktober 2024 hela 36 procent enligt Cushman & Wakefield – men enligt Citymarks beräkningar något lägre med 27 procent, skriver Fastighetstidningen.
Detta kan jämföras med centrala Stockholms vakansgrad på 8,4 procent och Hufvudstadens (börskurs Hufvudstaden) vakansgrad på 7,1 procent i centrala fastigheter.
Skillnaden i hyra mellan Kista och Stockholm city uppgår till omkring 7 000 kronor per kvadratmeter.
Läs även: Fastighetsbolagen i hård kamp med techbranschen. Realtid
Höga krav
Johan Signer, vd för hyresgästrådgivningsbolaget Set Up, menar dock att prisskillnaden måste ses i ett större sammanhang.
”Då ska man också ta i beräkningen att personal som arbetar långt från stan har högre förväntningar på att lokalerna ska vara rymliga, att det finns utrymmen för gym och annan rekreation och att det är gratis lunch och så vidare”, säger Signer till Fastighetstidningen.

Miljardärerna: Kom inte tillbaka till kontoret
I takt med att fler företag kräver att anställda återvänder till kontoret har frågan om arbete på distans återigen blivit en het debatt.
Citymark bedömer att vakansuppgången väntas plana ut under 2025 och därefter försiktigt vända nedåt, enligt Fastighetsnytt.
Samtidigt förväntas de nominella hyresnivåerna vara stillastående eller svagt fallande under 2025 innan de åter stiger.
”Nya normala”
Hybridarbetet, som har påverkat kontorsmarknaden negativt under pandemin, förväntas inte längre ha lika stor effekt då de flesta företag redan har anpassat sig.
”Vissa talar om att alla kommer vara på kontoren hela veckan, men det tror jag inte, en eller två dagars arbete hemifrån är nog det nya normala”, säger Borg.
För yngre medarbetare väger kontorets läge tungt.
Missa inte: Fler lokaler står tomma: ”Makten har förflyttats”. Realtid
Chefernas krav
I en kommande rapport från Castellum (börskurs Castellum) svarar hela 92 procent av kontorsmedarbetare mellan 25 och 34 år att kontorets läge är viktigt vid val av arbetsgivare.
Samtidigt visar en rapport från KPMG att 83 procent av chefer föreställer sig en återgång till full kontorsnärvaro inom tre år.
Denna spänning mellan arbetsgivares och anställdas förväntningar kan bli avgörande för hur kontorsmarknaden utvecklas framöver.

100 000 kronor – om du kommer till kontoret
Vissa hotar med trista konsekvenser om anställda inte kommer tillbaka till kontoret. Andra har ett något mer lockande tillvägagångssätt.