Konjunktur

Experterna överens om oförändrad ränta

Ingen analytiker i Direkts enkät tror på några förändringar idag av Riksbankens styrränta. Även Nordeas chefekonom Torbjön Isaksson anser att en oförändrad ränta är det bästa i det här läget.

Uppdaterad 2020-07-01
Publicerad 2020-07-01

Halv tio på förmiddagen idag meddelar Riksbanken sitt räntebesked. Experterna är överns om att ingen sänkning kommer att ske av räntan, trots den rådande krisen. I en enkät som har publicerats av nyhetsbyrån Direkt säger alla åtta tillfrågade analytiker att de inte tror på en förändring av räntan.

Riksbanken har tidigare sagt att en räntesänkning nu knappast skulle innebära en stimulans på ekonomin.

– Det är oklart vilken effekt vi skulle få. Sänker man räntan i det här läget är det en uppenbar risk att man inte kommer att hitta tillfälle att höja räntan igen utan det att en negativ styrränta blir permanent. Då är det bättre att parkera den på noll, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Ekonomiekot.

De flesta analytiker tror inte heller på några större förändringar av de obligationsköp som Riksbanken aviserade i mars. Torbjörn Isaksson tror däremot att det kommer fler obligationsköp i höst. Anledningen är bland annat för att se till att bostadsräntorna inte stiger.


 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in