FinansNyhet

Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen. Foto: Finansinspektionen.Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen. Foto: Finansinspektionen.
Erik Thedéen lämnar Finansinspektionen och tar över som riksbankschef efter Stefan Ingves, som slutar vid årsskiftet.
Publicerad
Uppdaterad

Riksbanksfullmäktige beslutade idag att utse Erik Thedéen till ny riksbankschef. Thedéen efterträder Stefan Ingves som lämnar Riksbanken vid årsskiftet.

Realtid.se

Efter 17 år som riksbankschef lämnar Stefan Ingves Riksbanken när hans mandatperiod löper ut den 31 december 2022.

– Det har varit händelserika och stimulerande år och en stor förmån att få leda Riksbankens arbete tillsammans med mina kollegor i direktionen, fullmäktige och alla kunniga och engagerade medarbetare. Jag har fått arbeta med de bästa, både i Sverige och runt om i världen, och jag har fått vara med om att göra Riksbanken till en institution som räknas som en av de bästa i centralbanksvärlden. Det har glatt mig mycket, säger Stefan Ingves i en presskommentar.

Stefan Ingves fortsätter att leda Riksbankens arbete till och med den 31 december 2022 och kommer följaktligen att delta i årets alla penningpolitiska beslut.

Annons

Erik Thedéen är sedan 2015 generaldirektör på Finansinspektionen och har en lång och gedigen yrkesbakgrund från den finansiella sektorn i Sverige och internationellt. Han är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm.

–Vi är mycket nöjda med att idag kunna presentera Erik Thedéen som ny riksbankschef och en högt kvalificerad ersättare till Stefan Ingves vars mandat löper ut vid årsskiftet. Fullmäktige står enhälligt bakom denna utnämning, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

–Thedéen har en lång och bred erfarenhet från finansiella marknader. Han har tidigare bland annat varit vice riksgäldsdirektör, vd för Stockholmsbörsen och vd för KPA Pension. Han har tidigare även varit statssekreterare på finansdepartementet. Thedéen är idag även vice ordförande i europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, och ordförande i Ioscos arbetsgrupp för hållbar finans. Thedéens djupa och breda erfarenhet och stora engagemang för finansiella frågor och erfarenheter från att leda finansiella myndigheter och organisationer gör honom mycket väl lämpad som ny riksbankschef från årsskiftet, säger Susanne Eberstein och Michael Lundholm.

Annons

Erik Thedéen har utsetts till en mandatperiod på sex år. Han tillträder sin tjänst den 1 januari och kommer därmed att delta på det penningpolitiska mötet i februari 2023. Inför tillsättningen har Thedéen frågats ut av riksbanksfullmäktige.

Riksbankens direktion består av sex ledamöter som väljs för mandatperioder på fem eller sex år.

Annons