Börs

EQT pressad på börsen

Efter tisdagens börsrusning om 34 procent var det lite motigare för EQT på onsdagsbörsen.  En naturlig nedgång, enligt Nordnets Frida Bratt: "EQT är högre värderat än andra riskkapitalbolag på andra börser."

Uppdaterad 2019-09-25
Publicerad 2019-09-25

Under tisdagen börsnoterades riskkapitalbolaget EQT på Stockholmsbörsen under stort jubel då aktien snabbt rusade i väg kring 34 procent.

I dag, onsdag,  har det varit lite tuffare, och som mest var aktien ned cirka 6 procent.  Strax före stängning var nedgången drygt 5 procent. Börsvärdet uppgår till cirka 80,7 miljarder kronor.

– Det var sådan otrolig rusning i går. Det var även ett extrahopp innan stängning på tisdagen där den stängde på 90 kronor per aktie. Det var 34 procent över teckningskursen, då är det inte så konstigt att det går ned, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Hon menar att det blev en hajp där sparare som inte hade fått tilldelning istället köpte under dagen. En del valde sedan att sälja när kursen var som högst.

– När detta har lagt sig kanske fler kommer till eftertanke och funderar på vad bolaget är värt. Om man tittar på stängningskursen under tisdagen är EQT högre värderat än andra riskkapitalbolag på andra börser och ganka mycket högre värderat än exempelvis Kinnevik. Då får man fundera på varför EQT ska vara det. När den första yran har lagt sig så tänker folk till, säger Frida Bratt.

Kommer aktien stanna vid denna nivå?
– Det är jättesvårt att säga. De kommande veckorna får man se vart kursen stabiliseras. Det kan mycket väl vara så att det är här någonstans det ska ligga.

– EQT har ju även lite att bevisa. Man måste kunna bevisa att man kan resa nya fonder och få in kapital i dessa. Det är det som spelar roll för aktieägarna och man måste visa att man kan vara det publika och öppna bolaget och visa att man kan ge aktieägarna samma information som partners så att det inte är så att partners går före hela tiden.

Aktien noterades till kursen 67 kronor.

Innan börsnoteringen sålde ledande befattningshavare i EQT av 10 procent av sina innehav till kursen 67 kronor. För grundaren och styrelseordföranden Conni Jonsson innebar detta 3 852 206 aktier för drygt 258 miljoner kronor.

Platsannonser

Logga in