Morgonsvepet

EQT nära att slutföra köp av Nestlé

EQT avser förvärva Nestlé, razzior har inletts mot tyska banker och Revisorsinspektionen planerar att ändra reglerna om auktorisation. Det är några av rubrikerna denna torsdagmorgon. 

Uppdaterad 2019-05-16
Publicerad 2019-05-16

EQT avser färvärva Nestlé
Investoranknutna EQT leder ett konsortium som för exklusiva samtal med Nestlé beträffande förvärv av livsmedels- och dagligvarujättens verksamhet inom hudhälsa. Värdet på verksamheten uppges vara 10,2 miljarder schweiziska franc, motsvarande 97 miljarder kronor, enligt pressmeddelande från EQT och Nestlé. Det kan bli en av de största transaktionerna i Europa för riskkapitalbolag hittills i år och höja EQT:s profil bland möjliga investerare inför en möjlig notering av EQT på Stockholmsbörsen. Rothschild & Co och PricewaterhouseCoopers LLP agerade finansiella rådgivare till EQT VIII, ADIA och PSP Investments. Kirkland & Ellis International LLP agerade legal rådgivare.

Razzior mot tyska banker
Bankkontor, kapitalförvaltare och hemadresser över hela Tyskland där flera höga anställda bor har genomsökts av Frankfurtpolisen . Totalt är det elva banker som berörs. Razziorna har gjorts inom ramen för utredningar i de så kallade Panama- och Offshore-härvorna, skriver Handelsblatt.

Revisorsinspektionen planerar att ändra reglerna om auktorisation
Revisorsinspektionen ska fatta beslut om nya regler om auktorisation av revisorer mm. Regeländringarna innebär att timkravet för revisorer avskaffas, en kvalitativ bedömning av kompetens införs och fortbildningskravet förtydligas.

Fastator går starkt
Investmentbolaget Fastator, som specialiserar sig på fastighetssektorn, levererar ett starkt resultat om 83,9 miljoner kronor för första kvartalet 2019 jämfört med 6,7 miljoner kronor under samma period i fjol. Intäkterna under perioden uppgick till 36,7 miljoner kronor (22,9). De högre intäkterna beror på förvärv av fastigheter och en ökning av förvaltningstjänster i Nordic PM.

Bantad budget i Brasilien vållar stora protester
Hundratusentals människor har demonstrerat mot Brasiliens president Jair Bolsonaros budgetneddragningar på framför allt utbildningsområdet, skriver TT.

Amerikanska bolag förbjuds importera utrustning som klassificeras som säkerhetsrisk
President Donald Trump har kommit med ett politiskt beslut som förbjuder amerikanska bolag att importera utrustning från bolag som är att anse som ett säkerhetshot mot USA. Åtgärden anses vara riktad mot Ciscos kinesiska konkurrent Huawei, som anklagas av amerikanska myndigheter för att möjliggöra spionage via så klarade bakdörrar i teknologin.

Finansinspektionens beslut om sanktionsavgifter ändras
Förvaltningsrätten i Stockholm ändrar två beslut om sanktionsavgifter från Finansinspektionen. Avgifterna, som påförts två privatpersoner, är för höga och ska enligt förvaltningsrätten sättas ned, skriver Förvaltningsrätten. Vid ett av målen genomförde en person transaktioner i ett bolag vars aktier anmälts att tas upp till handel på Nasdaq Stockholm. Tidigt under den processen blev personen skyldig att anmäla transaktioner enligt marknadsmissbruksförordningen. 

Jays planerar att genomföra en företrädesemission
Hörlurstillverkaren Jays har beslutat att genomföra en företrädesemission om cirka 41 miljoner kronor. Emissionskursen fastställdes till 0:90 kronor per aktie, att jämföras med onsdagens stängningskurs på 1:40 kronor. Syftet med emissionen är att "ytterligare stärka bolagets varumärkes- och produktportfölj och stärka balansräkningen inför framtida förvärvsfinansiering".

 

Platsannonser