Riskkapital

EQT Foundation på vd-jakt

EQT Foundation, en oberoende stiftelse med stort aktieinnehav i EQT, söker en vd och har gett Novare uppdraget att plocka fram rätt kandidat.

Publicerad 2019-12-27

EQT Foundation inrättades i juni 2019 som en oberoende stiftelse med ett stort aktieinnehav i EQT som representerar ett kapital på cirka 1 miljard kronor.

Nu är man på jakt efter en vd och det uppdraget har gått till Novare Executive Search. Rollen är att vara verkställande direktör för både stiftelsen och partnerskapsföreningen som inkluderar administrativa, organisatoriska och styrande uppgifter och ansvar. Denna person kommer att vara involverad i strukturer kring valberedningen, styrelsegranskningar och förbereda kommittémöten, framgår det av annonsen på Lindkedin.

Foundations uppdrag är att använda intäkterna från dess aktieinnehav samt andra donationer för att främja sitt uppdrag att skapa en mer inkluderande morgondag och driva gränserna för samhällseffekter. EQT Foundation är strukturellt oberoende av EQT och förvaltas av den ideella EQT Partnership Association som har en roll i valberedningen för EQT och därmed en viktig styrnings- och kontrollroll.

Verkställande direktören ska rapportera direkt till styrelsen för EQT Foundation och kommer att ansvara för att utveckla och genomföra på en strategisk agenda. Detta inkluderar utformning av en fokuserad bidragsgivande och påverkande investeringsstrategi för att säkerställa maximal samhällseffekt, där stiftelsen initialt kommer att utnyttja partnerskap för att förstärka effekterna. Denna person kommer att säkerställa tydliga mål, behålla ansvaret för EQT Foundations portfölj av projekt och identifiera och genomföra ständiga förbättringar i arbetssättet.

Rätt kandidat har enligt annonsen på Linkedin en meritlista och passion för att driva långvarig positiv förändring genom att engagera andra i att göra en skillnad, samt bygga partnerskap och leda projekt med samordnande och administrativa färdigheter.

Fem års erfarenhet eller mer från ideellt / filantropiskt / CSR-arbete med ett innovativt tillvägagångssätt (minst tio års total arbetslivserfarenhet), ett starkt nätverk samt ledarskap och projektledningsfärdigheter efterfrågas också.

Rätt person är en stark kulturell passform med EQT:s entreprenörsvärden, en utmärkt kommunikatör och en ambassadör som bygger förtroende med intressenter internt och externt. 

Rollen kan potentiellt ligga på något av EQT: s globala kontor, men under de första åren kommer de att tillbringa merparten av tiden på Stockholms huvudkontor.

Det var i mitten av september som EQT tillkännagav lanseringen av EQT Foundation, en stiftelse i syfte att driva EQT:s globala filantropiska insatser. EQT Foundation kommer att samordna och anpassa sina ansträngningar till EQTs tankesätt att göra en positiv inverkan med allt den gör och säkerställa en tydlig koppling till sin affärsmodell, syfte och vision.

EQT Foundation fick i samband med lanseringen cirka 1 procent av aktierna i EQT, vilket kommer att säkerställa återkommande intäkter för stiftelsen. Aktierna är vanliga aktier med samma rösträtt och ekonomiska rättigheter som andra aktieägare.

EQT Foundation kommer att vara en långsiktig aktieägare med rätt att utse en ledamot i valberedningen för EQT.

Stifelsen kommer att drivas oberoende av EQT och förvaltas av EQT Partnership Association, en ideell förening vars medlemmar initialt består av vissa partners på EQT. Samtidigt kommer stiftelsen att kunna dra fördel av EQT:s kapacitet och varumärke för att förstärka EQT-plattformens totala inverkan.

Christian Sinding, vd och Managing Partner på EQT, sa i samband med lanseringen i en skriftlig kommentar: ”Vi är glada över att starta EQT Foundation för att samordna våra filantropiska initiativ. Stiftelsen kommer att kunna utnyttja EQT:s och våra medarbetares passion, kompetens och arv för att göra en positiv skillnad i samhället och forma en bättre morgondag. Vi ser fram emot att fortsätta bygga stiftelsen i Wallenberg-familjens långsiktiga anda.

Platsannonser