Petter Stordalen Foto: TT
Foto: TT
Finans

DNB tar nya inteckningar för 5,3 miljarder från Stordalen

DNB har säkrat en inteckning på mer än 5 miljarder norska kronor i ett antal av Petter Stordalens hotellföretag. Det är första gången banken tar en inteckning på dessa företag.

Publicerad 2021-02-16

Förra våren säkrade Petter Stordalen finansiering på grund av coronakrisen hos DNB. Banken har nu säkrat en helt ny inteckning i Stordalens hotellimperium. Det visar kreditvärderingsrapporter som DN.no har erhållit för flera dussin företag.

Den statligt kontrollerade storbanken DNB har utlovat totalt 5,25 miljarder norska kronor med de allra flesta hotellförvaltningsföretag som tillhör Stordalen Strawberry Group. Lånen registrerades den 26 januari i år. De flesta av de operativa företagen har pantsatt tre olika typer av tillgångar: varulager, chattlar och fordringar; det vill säga företagens fordringar på kunderna.

DNB har tagit en inteckning på var och en av de tre värdetyperna på 1,75 miljarder norska kronor; således är den totala inteckningen 5,25 miljarder norska kronor. Det är första gången DNB tar inteckning på dessa företag.

–Utvidgning av åtagandet, förklarar Stordalens hotellchef Torgeir Silseth.

Under de senaste veckorna och månaderna har Stordalen sålt bort av av sina mest värdefulla tillgångar. I juli förra året sålde han Stockholmhotellet Amaranten för en och en halv miljard kronor och i januari sålde han hotelljuvelen Skt. Petri i Köpenhamn för mer än 1,5 miljarder DKK.

Han har också avvecklat förlagsverksamheten i Danmark och Sverige för 90 miljoner norska kronor, liksom majoriteten av det norska förlaget Strawberry Publishing för 245 miljoner norska kronor, utöver noterade aktier för flera hundra miljoner kronor. Senast i fredags ​​förra veckan kom nyheten att han sålde aktier i börstterminalföretaget Infront för 77 miljoner norska kronor.

Efter coronautbrottet har Stordalen avvecklat värden värda väl över 3,5 miljarder norska kronor.

Platsannonser

Logga in