Annons

Annons

"Det här är väldigt tufft för oss"

Intacta Kapitals vd Daniel Aspelin kommenterar stormen efter förvärvet av Contender Kapital, mångmiljonkraven och de tvingande åtgärderna. "Vi får klä skott för något som var före vår tid", säger han.

Daniel Aspelin är vd och största ägare i Intacta Capital, tidigare Contender Kapital. Ett bolag som det, från tid till annan stormat rejält kring de senaste åren. Realtid.se har följt en del av turerna där tidigare kunder kräver tillbaka utlovade och till och med garanterade vinster på investerat kapital.

Daniel Aspelin poängterar att kraven kommer från tiden innan han och bolagets sex övriga delägare köpte aktierna i Contender Kapital år 2013. Han uppger att de inte hade en aning om att de skulle hamna i denna situation efter att de förvärvat bolaget.

–  När vi förvärvade bolaget och gjorde en due diligence kom det upp några garantier och utfästelser. Vi fick information om ett klart lägre belopp och att det var ett greppbart antal kunder. Dessa kunder kunde man ha en dialog med och i samband med detta också göra en värdering av omfattningen av problemen. Det här har sprungit iväg och idag har vi krav på motsvarande 4-5 gånger det urspungliga identifierade kraven. Det är både pressande och illa, säger Daniel Aspelin.

– Det har investerats mycket. Det är över 25 miljoner kronor som vi har krav på oss. Det gör det tufft att bära, även för personal, när sådant här dyker upp. Vi får klä skott för något som var före vår tid. Det skapar en hel del bad-will för oss, fortsätter han.

På frågan om han ser någon ände i stämningarna och konkurshoten svarar han nej. Han menar att dessa kommit löpande alltsedan de förvärvade bolaget och att de inte kan vara säkra på att alla krav är identifierade ännu. Intacta Kapital har även gjort omfattande interna utredningar kring detta utan att få ett samlat begrepp om hur omfattande detta är.

– Det här är väldigt tufft för oss. Vi har ju siktat mot en viss omsättning, och att man kan driva verksamheten med en viss marginal. Men det här rör så stora belopp att det är flera års vinster och marginal som bara försvinner.

Intacta Kapital genomgår nu stora förändringar i organisationen, vilka Realtid.se skrev om i fredags. Dels säljs den diskretionära förvaltningen till Garantum, dels avvecklas tillståndet för värdepappersverksamhet och samtidigt krymper styrelsen och ska endast bestå av en ledamot och en suppleant. Två av styrelseledamöterna lämnade bolaget redan i början av sommaren.

– Det här är ett sätt där vi krymper kostnaderna rätt radikalt. Men vi har fortfarande detta hängande över oss. Det är en kamp att fortfarande driva verksamheten. Men detta är ett sätt att hitta en väg framåt, där man startar samarbeten med andra aktörer istället för att ha alla funktioner som krävs i det egna bolaget vilket är ett krav då man driver en verksamhet under värdepappersbolagstillstånd.

På Intacta Kapital sitter i dag endast nyrekryteringar från konkurrenter och banker, uppger Daniel Aspelin. Det finns således ingen personal kvar som var verksam under Contender Kapital. Kontakter med företrädare för de tidigare ägarna till Contender Kapital har hafts i det fall det rört kundklagomål från tiden innan Intacta Kapital tog över verksamheten.

– Det här är beklagligt och det är jättetråkigt för dessa kunder och jag har förståelse för detta. Det där är ju ingenting som man normalt sett gör; att ställa ut garantier och utfästelser. Hade vi fått veta detta i samband med att vi skulle tillträda aktierna, i samband med ägarprövningen med Fi, att det var detta som låg i potten då hade vi aldrig förvärvat bolaget. Det hade varit rätt idiotiskt, säger Daniel Aspelin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons